10 najčitanijih tekstova u 2013. godini na Prime blogu

10 najčitanijih tekstova u 2013. godini na Prime blogu

Kraj godine je vrijeme kada obično radimo analize, a jedna od meni zanimljivijih je uvijek analiza najčitanijih tekstova na blogovima na kojima pišem. Danas sam gledala šta je to bilo najčitanije ovdje na Prime blogu, pa evo i pregled 10 najčitanijih tekstova. Možda ste neke i čitali, a ako niste tu je i ukratko opis o čemu se radi u svakom, pa možda nešto od svega baš danas privuče vašu pažnju.

1. Premier kladionica i najkorisnija upotreba QR koda za koju znam

Ovo je bio case study koji sam pisala još u 2012. godini, ali je i dalje ubjedljivo najčitaniji tekst na Prime blogu. Razlog? Pogađate i sami – ključne riječi. Ljudi toliko često traže Premier kladionicu inače da veliki broj njih završi i na našem blogu. Mogu samo pretpostaviti reakcije koje uslijede nakon što zalutaju ovdje.

A u suštini je post o upotrebi QR koda jer ja zaista, evo ni više od godinu dana nakon pisanja teksta, nisam u BiH sretala mnogo primjenjivih i stvarno korisnih QR kodova.

2. Kako fudbalski klubovi Premijer lige BiH koriste Internet i društvene mreže

Ovaj tekst je pregled korištenja društvenih mreža od strane fudbalskih klubova u BiH. Pisan je u martu i vjerovatno ću opet u martu napraviti neku novu analizu da vidim je li se šta promijenilo i koliko. Veliku čitanost ima najviše zahvaljujući navijačima, jer su oni koji su pohvaljeni isti dijelili u velikom broju, da se malo foliraju.

3. 40 savjeta za blogere – šta je bitno kod bloga, kako pisati i promovisati blog

Pisan tek 31. oktobra ali vrlo čitan jer ima sve karakteristike dobrog, viralnog teksta. Ima i koristan sadržaj, i dobar naslov, pa je podijeljen mnogo puta i preporučen na dosta stranica. Nadam se iskreno da je zaista i koristan.

4. Gdje je granica između ličnog mišljenja i poslovne komunikacije na društvenim mrežama?

Vječita tema i dilema – Kako na tviteru i fejsbuku možemo komunicirati a da ne ugrozimo svoju privatnost i pravo da kao svaki drugi građanin imamo slobodno mišljenje ili da opet ne ugrozimo svoj posao i kompaniju u kojoj radimo?

Ujedno i tekst sa najvećim brojem vrlo korisnih komentara. Svakako preporučujem jer zaista uvijek možemo unaprijediti svoju komunikaciju na društvenim mrežama.

5. Proactive 2014 je deseti, jubilarni i poslednji

Koliko je Proactive konferencije koja se prije svega voli dovoljno govori i podatak da je tekst o tome da je sljedeći ujedno i posljednji napisan prije samo 5 dana već na 5. mjestu po čitanosti u protekloj godini.

6. 3 primjera iz prakse koja pokazuju zašto je za posao dobro pisati blog

Tekst napisan početkom godine na osnovu nekih mojih ličnih iskustava. Jedan od primjera koliko je važan originalan sadržaj za dobru poziciju na Googleu.

7. Razgovor sa Natašom Đukanović: Glavna osobina nas u regionu je osjećaj niže vrijednosti i strah od neuspjeha

Nataša je osoba od koje smo u ovom intervjuu čuli dosta toga pametnog jer je ona zaista osoba sa kojom najbolje možete pričati na temu interneta i biznisa. Ako ste propustili ovaj intervju svakako ga preporučujem.

8. Ukratko – šta nas čeka kod novog Facebook izgleda

Vera je još nekad u martu pisala o promjenama koje nas očekuju na Facebooku. Od tada su neki te promjene i dočekali, a ja konkretno nikako. Izgleda da Mark nije odavno radio neku dostavu u Zenicu, a zašto ne znam. Uglavnom, tekstovi koji govore o Facebooku su uvijek dosta čitani jer je sam Facebook najposjećenija internet lokacija na svijetu, a broj onih koji traže i čitaju informacije o njemu uvijek veliki.

9. Društvene mreže možda jesu besplatne, ali vrijeme nije

Tekst u kojem sam ja pokušala objasniti neke stvari, odnosno možda bolje reći razbiti zablude o tome da je korištenje društvenih mreža besplatno. Tekst je konkretno namijenjen onima koji ih koriste za promociju biznisa. Ali realno, i kad se radi o korištenju mreža u privatne svrhe možemo posmatrati sve na isti način. Na primjer – koliko bismo korisnih stvari mogli uraditi za ono vrijeme koje provedemo na Facebooku?

10. 10 savjeta za sigurniji online život vaše djece

I jedan od meni najdražih tekstova koje sam pisala, tekst o online životu djece. Napisan u formi savjeta, a obogaćen i infografikom na istu temu. Nadam se da je nekom bio od koristi, odnosno da će biti od koristi.

Što se tiče posjetilaca, Prime blog se najviše čitao u Bosni i Hercegovini. Slijede Srbija, Hrvatska te Crna Gora i Slovenija. Najviše posjetilaca je došlo do bloga putem Googla, zatim Facebooka te Twittera.

Leave a Reply