10 savjeta za sigurniji online život vaše djece (INFOGRAFIK)

10 savjeta za sigurniji online život vaše djece (INFOGRAFIK)

Veliki broj roditelja svojoj djeci vrlo rano omogući pristup Internetu, sve sa ciljem da dijete bude u korak sa vremenom u kojem odrasta i to je sasvim u redu. Međutim, roditelji moraju biti svjesni opasnosti koje vrebaju one koji  pogrešno koriste Internet. Ili jednostavnije rečeno:

Morate biti svjesni da je „izlazak“ na Internet  potpuno jednak izlasku na najprometniju ulicu. I skoro identično se trebate ponašati prema djeci – i kad ih puštate u stvarni svijet kao i u svijet Interneta.

Nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vaša djeca budu sigurna Online:

  1. Dok su mali držite ih za ruku kad prelaze ulicu. Sjedite sa njima uz računar i surfajte. Istražujte skupa, pokažite svom djetetu ovo široko prostranstvo i sva bogatstva koja se kriju u njemu.
  2. Naučite ih da na ulici ne pričaju sa nepoznatim ljudima. Nepoznati čiko na ulici je nepoznati čiko na Internetu. Naučite ih da komuniciraju samo sa ljudima koje zaista poznaju. Posebno ako koriste društvene mreže – neka ih koriste samo za komunikaciju sa ljudima koje zaista poznaju.
  3. Objasnite im da ljudi na Internetu mogu koristiti lažni identitet i da uopšte možda nisu oni za koje se predstavljaju.
  4. Naučite ih da je veoma važno da svoje privatne podatke pažljivo čuvaju i ne stavljaju online.
  5. Napravite email adresu koju će moći koristiti za registrovanje na takmičenja, različite forme i sl. Tu adresu koristite zajedno.
  6. Podesite kontrolu na pretraživačima, blokirajte stranice koje ne želite da posjećuju.
  7. Dogovorite se da dijete ne snima ništa na računar bez vas, radi bezbjednosti računara.
  8. Ograničite djetetu vrijeme koje će provoditi na Internetu.
  9. Neka računar koji dijete koristi bude na vidljivom mjestu u stanu.
  10. Provjeravajte istoriju na pretraživaču da biste bili u toku koje stranice dijete posjećuje.

Vaše dijete mora biti svjesno svih problema i opasnosti koje se mogu desiti ukoliko bude prekršilo neko od ovih pravila.

Najbolji način je da sa djetetom razvijete odnos pun povjerenja, da za svaku sumnjivu i nejasnu situaciju prvo razgovara sa vama. U tom slučaju će Internet obogatiti njegovo odrastanje i upoznaće se sa svim njegovim prednostima, što i jeste razlog zbog kojeg ste mu ga omogućili.

A više korisnih informacija  o tome kako da vaša djeca surfaju sigurno možete potražiti na http://sigurnodijete.ba/index.php/bs/djeca

Tekst je prvobitno objavljen na https://prime.ba/10-savjeta-za-sigurniji-online-zivot-vase-djece/

Leave a Reply