13 sličnosti između HR menadžera i PR menadžera u Bosni i Hercegovini

13 sličnosti između HR menadžera i PR menadžera u Bosni i Hercegovini

 

 1. I jedni i drugi su vrijedni resurs svake kompanije koji je svakog momenta zamjenjiv pripravnikom, rođakom ili prijateljem vlasnika kompanije.
 2. I HR menadžeri i PR menadžeri rade težak i odgovoran posao u čiju ozbiljnost ne mogu do kraja ubijediti ni članove porodice, a kamoli menadžment i zaposlene kompanija u kojima rade i doprinose pa još manje široke narodne mase.
 3. Uprkos zahtjevima modernog doba i promjenama o kojima govore, HR menadžeri i PR menadžeri su u očima inžinjera sekretarice, u očima umjetnika starlete, a u očima novinara kolege.
 4. I jedni i drugi sanjaju da jednog dana promijene pravac u karijeri, usmjere se prema finansijama i operacijama, i napokon dobiju zasluženi i ozbiljni tretman.
 5. Bez obzira na sve, i jedni i drugi uz biografiju šalju i fotografiju.
 6. Uprkos dobrom statusu, službenim automobilima i članstvu u upravnim tijelima, ni jedni ni drugi vam ipak neće pričati o plati. O svemu drugom hoće, samo o plati jok.
 7. I HR menadžeri i PR menadžeri djeci žele da budu zdrava, pametna i uspješna i da se bave drugim poslovima.
 8. I jedni i drugi su izrazito osjetljivi i prezrivi na turbo folk i nogomet.
 9. I menadžeri ljudskih resursa i menadžeri odnosa s javnošću rade sa ljudima, tj. troše dušu više nego kafanski svirači. Duša kafanskih svirača se obnavlja, što u slučaju navedenih zanimanja, nažalost, nije slučaj.
 10. Međusobno poštovanje HR menadžera i PR menadžera je snažno i uzajamno, ali ipak nije dovoljno za saradnju i razmjenu iskustava i znanja. Neka, ipak, svakoga na svom polju.
 11. I jedni i drugi često zavide IT sektoru na buljenju u monitor bez interpersonalnih zavrzlama iz svijeta odnosa sa ljudima i javnostima.
 12. I jedni i drugi često zavide stočarima; stoka, naime, nema velike nepredviđene i neočekivane zahtjeve.
 13. Konačno, i jedni i drugi će ovo poređenje čitati sa istim prezirom. Ko bi imao pravo da komentariše njihov posao – neka radi svoj. Ko bi imao pravo da komentariše tuđi posao? Osim njih.

 

 

Leave a Reply