33 savjeta koji će vam pomoći da što bolje odradite intervju za medije

33 savjeta koji će vam pomoći da što bolje odradite intervju za medije

Kažu da je jedan od najvećih ljudskih strahova – strah od javnog nastupa. Ukoliko ste vlasnik kompanije sigurno imate često potrebu da komunicirate sa medijima i dajete intervjue.

Za neke ljude je nastup pred kamerama nešto u čemu uživaju, ali velikoj većini ovo iskustvo može biti veoma stresno. Ako spadate u tu kategoriju nema razloga za brigu. Postoje načini koji će vam pomoći da smanjite greške i ovakva iskustva pretvorite u nešto od čega vas neće hvatati panika.

Infografik koji vidite u nastavku je kreirala PR guru Elena Verlee, a izvorno je objavljen na Udemy. U njemu možete vidjeti 33 stavke koje će vam pomoći da se pripremite za intervju za medije.

Savjeti su podijeljeni na one koji su važni prije intervjua, za vrijeme te nakon završenog intervjua.

Tako je prije, u pripremi važno da znate temu intervjua, da istražite informacije o konkurenciji (kakve poruke oni daju i sl) te da budete upoznati sa trendovima. Posebno važno je da imate jasno precizirane 3-5 ključnih poruka koje ćete iznijeti u intervjuu, te da raspolažete statistikom i podacima.

Najvažnija stavka prije davanja samog intervjua je – vježba.

Neki od savjeta za vrijeme intervjua su da eliminišete iz svog okruženja sve ono što vam može ometati pažnju, na primjer da ugasite telefon. Tu su i savjeti kako da odgovorite na teška pitanja te šta ne smijete nikako uraditi tokom intervjua.

Na kraju su tu savjeti za ponašanje nakon što se sve završi – kako da se zahvalite novinaru, šta ne treba nikad da im kažete, a šta bi bilo poželjno da uradite. Sve sa ciljem stvaranja i održavanja dobrih odnosa sa medijima.

U svakom slučaju, ova 33 savjeta iz infografika vas neće osloboditi straha u potpunosti, niti će od vas napraviti profesionalca, ali će svakako pomoći da sebe i svoju kompaniju predstavite u što boljem svjetlu, te će vam dati osnovu za dalju vježbu i nadgradnju.

Izvor: https://www.udemy.com/media-training-starter-series/#checklist

Kowal Udemy Media Interview Checklist 2015-06 final

Leave a Reply