5 jednostavnih pravila upotrebe tehnologije koji će vam pomoći da budete obziran saputnik

5 jednostavnih pravila upotrebe tehnologije koji će vam pomoći da budete obziran saputnik

Jasno je da živimo u eri mobitela i tehnologije – gdje god se okrenete ugledaćete nekog kako kucka ili pilji u ekran svog telefona. Međutim, još uvijek se često dešava da ne poštujemo neka osnovna pravila ponašanja i da ometamo druge.

Studija koju su uradile Expedia i Egencia je istraživala putnike u Americi, Evropi i Aziji i njihove navike kad je u pitanju tehnologija. Prema toj studiji čak 94% putnika na svoja privatna putovanja nosi najmanje jedan mobilni uređaj. 60% putnika uređaje koriste za email i poruke, 50% kao fotoaparat i za snimanje videa, 46% za navigaciju i snalaženje u prostoru dok 45% putnika uređaje koristi zbog društvenih mreža.

Učesnici u istraživanju su takođe odgovarali na pitanja o tome šta im smeta kod ostalih putnika, a tiče se mobilnih uređaja, a ovih 5 odgovora su se izdvojili.

Neka vaši telefonski razgovori budu privatni

Možda će vas to iznenaditi, ali niko nema želju da čuje vaš razgovor sa bakom ili mamom. 53% učesnika u istraživanju je reklo da je paljenje spikerfona u javnosti narušavanje kulture korištenja mobitela.

Ista stvar je sa vašom zabavom

Vi volite One Direction, ali da li isto voli i vaš saputnik?

Prema istraživanju, 46% anketiranih je reklo da ih nervira kad saputnici puštaju javno muziku, videa ili igraju igrice.

Nemojte fotkati ljude koje ne poznajete

To nije u redu. 41% anketiranih to smatra neprimjerenim. Ako vi ne biste voljeli da neko koga ne poznajete uslika vas, doda neki komentar i to sve podijeli na društvenim mrežama – razmislite dva puta prije nego isto to napravite sami nekome.

Svoje video razgovore vodite negdje drugo

Da, zaista jeste impresivno to što danas možemo razgovarati sa ljudima sa skoro svake lokacije. Ali – da li to zaista trebamo raditi.

Bilo da ste u prepunom autobusu ili avionu, FaceTime ili Skype razgovor nije ok.

Isključite (ili bar utišajte) notifikacije na telefonu

Vi ste važna poslovna osoba koja radi važne stvari, ide na važna mjesta i sreće se sa važnim ljudima. Da, shvatili smo. Ali bez obzira na to vaši saputnici mogu živjeti bez notifikacija koji će ih trzati svaka 2 minuta.

26% anketiranih glasne notifikacije na telefonu smatra veoma napornim. Zato stavite telefon na vibraciju ili ugasite notifikacije potpuno – kao da ga svakako ne provjeravate stalno 🙂

Odložite u stranu telefon na događajima (bioskop, pozorište)

23% anketiranih smatra da je nekulturno slati poruke dok traje izvođenje predstave ili projekcija filma. Na nekim događajima, poput koncerata na kojima želite napraviti fotografiju, telefon je ok. Međutim, i tu razmislite da li biste radije uživali u izvođenju uživo ili koncert na kojem ste u stvari fizički bili prisutni gledali kasnije na ekranu vašeg mobitela.

I zadnje:

Fotografišite samo zaista lijepu i kvalitetnu hranu

Prema istraživanju, 19% anketiranih smatra fotkanje svakog jela u restoranu napornim i dosadnim. Ako je u pitanju zaista jelo vrijedno fotkanja, onda ok. Ako nije – bolje ga samo pojedite.

U svakom slučaju, ovo su preporuke koje možete i ne morate poštovati. Dobar način da sami procijenite da li je nešto u redu ili ne jeste da zamislite šta bi bilo kada bi apsolutno svi oko vas uradili isto što i vi.

Na primjer da svi putnici u autobusu ili avionu uključe video chat ili puste glasno neki video? Ili da svi pojačaju notifikacije na telefonu.

Da, znam, ne sviđa vam se slika koju ste zamislili. Zato prvo za put spremite – slušalice 🙂

Izvor: http://mashable.com/2014/10/15/mobile-etiquette/

 

Leave a Reply