5 načina da ubijete svoje snove

5 načina da ubijete svoje snove

Pogledala sam kratki, ali vrlo inspirativan i simpatičan TED govor, i čini mi se da su njegove poruke korisne svima. Zato pišem ovaj tekst, da vam skrenem pažnju na njega, a i da vam prenesem poruke, ako nemate živaca da sami pogledate ovaj video od 6:11 minuta.

Bel Pesce je poduzetnica iz Brazila koja iza sebe ima uspješnu kompaniju i knjigu. Do ovih savjeta je došla na osnovu svog ličnog iskustva.

1. Vjerujte u uspjeh preko noći

Kad god čujemo za neku uspješnu priču, mi u stvari vidimo njen krajnji rezultat. Momci koji su prodali svoju aplikaciju za velike pare – da, super uspjeh. Ali ne vidimo koliko su oni vremena proveli radeći na njoj i koji im je to bio pokušaj u životu.

Iza svakog „uspjeha preko noći“ stoje dani, mjeseci i godine rada, odbijanja, i prije svega – upornosti. To ne vidimo i skloni smo olako donositi zaključke. Što je najgore, često nismo spremni ni za deseti dio rada i posvećenosti koji su neophodni za bilo kakav rezultat, da ne govorim o uspjehu.

2. Vjerujte da će vam neko drugi pružiti odgovore

Niko vas ne poznaje bolje nego što vi poznajete sami sebe. Niko ne zna šta volite, želite, šta vas raduje i šta sve uopšte možete. Zato je pogrešno tražiti odgovore na vlastita pitanja kod bilo koga osim sebe.

Šta ja želim? – pitajte sebe i odgovorite sami sebi. Ne mamu, prijatelja, šefa. Sebe.

Naravno, osnovna stvar je da prema sebi budete iskreni. Da, upravo to i jeste često najteže.

3. Vjerujte da treba da se skrasite kada je uspjeh zagarantovan

Ova stavka me podsjetila na predavanje Dragane Đermanović na posljednjem Proactiveu, a mislim da je sličnu priču spominjala i na Spark.me 2013. godine. Radi se o tome šta radimo kad smo na vrhuncu i kad nam sve ide dobro.

Uživamo u plodovima svog rada vjerujući da će trajati vječno? Daaaaa, vrlo često. Ali nakon svakog uspona obavezno slijedi pad.

Rješenje jeste u tome da i na vrhuncu radimo. Kako Bel u govoru kaže: „Kada rastete prema vrhu, morate da radite više nego ikada da biste pronašli sebi drugi vrh“.

Nema stajanja i opuštanja, osim ako baš imate želju da iskusite i pad. Doduše, i o je za ljude, zar ne?

4. Vjerujte da je neko drugi kriv

Da, to je ona „Samo da sam rođen na drugom mjestu, samo da mi je tata bio ovo ili ono, samo da mi je bolje i veće tržište, samo da mi je….“ – dopisati po želji. U stvari, možete i oslušnuti sebe i ljude oko sebe i pronaći milion i jedan primjer za ovu stavku.

Međutim, otežavajuće okolnosti ne mogu biti izgovor ili opravdanje. Jer, postoji puno onih koji su imali puno gore uslove i startne pozicije, pa su uspjeli.

5. Vjerujte da ništa sem ciljeva nije važno

Ovdje je Bel prepričala zanimljivu reklamu u kojoj se grupa prijatelja penjala na visoku planinu. Znojili su se i bilo im je teško, a onda su konačno stigli na vrh. Proslavili su to, naravno, a onda nakon par sekudni rekli „To je to, ‘ajmo sad dole“

U životu nisu važni samo ciljevi. Važno je putovanje. Ako vam je u glavi samo ispunjenje cilja, kad se to desi osjetićete prazninu.

Zato – uživajte u putu ka ispunjenju svojih snova. Jer – snovi su ono što nas pokreće.

Leave a Reply