5 razloga zbog kojih jedva čekam kraj maja

5 razloga zbog kojih jedva čekam kraj maja

Sve razloge zbog kojih željno iščekujem kraj maja, tačnije 29. i 30. 5. bih mogla kratko sažeti i u jedan – zbog Spark.me konferencije. Ali, zbog onih kojima još uvijek nije jasno zašto tu konferenciju toliko volim(o) i čekam(o) sa nestrpljenjem, napisaću i konkretne razloge.

1. Spark.me konferencija je prozor u svijet

Kad živiš na Balkanu svi trendovi do tebe dolaze na kraju. Činjenica jeste da se situacija popravila od kako imamo internet pa nam sve izgleda dostupnije i možemo na vrijeme saznati šta je u svijetu aktuelno. Međutim, još uvijek smo mi u zapećku i još uvijek se moramo dodatno potruditi da bismo ukačili šta je trend.

Dolaskom na Spark.me na dva dana imaš osjećaj da si se izmjestio van Balkana, u neko drugo područje, jer slušaš ljude koji te upoznaju sa svim svjetskim bitnim aktuelnostima kad je u pitanju internet i inovacije u biznisu. A ne moraš ići daleko, jer se sve dešava u Budvi.

2. Spark.me konferencija štedi vrijeme

Kako? Tako što njihovi organizatori cijelu godinu rade na tome da uganjaju govornike koji će nam donijeti svježe priče i upoznati nas sa onim što je najvažnije. I to je super, jer ne mora svako od nas provoditi dane na internetu istražujući šta je zanimljivo, čitajući njihove tekstove i knjige. Umjesto toga dođeš na gotovo – na konferenciju i u dva dana “pobereš kajmak”, poslušaš sve bitno i uštediš na vremenu.

3. Spark.me te zarazi virusima “positivus” i “mogutitis”

Tako bih ih ja nekako nazvala. “Positivus” jer su svi oko tebe dobro raspoloženi, spremni da ti poklone dio svog vremena i znanja, dobre energije i pozitivnog razmišljanja. “Mogutitis” je onaj virus zbog kojeg misliš da možeš sve i za sve ono što ti je kod kuće djelovalo suludo i blesavo tu shvatiš da moraš probati uraditi i da ima šansu. A i ako nema da trebaš probati jer ćeš bar znati da si nešto pokušao.

Meni to punjenje energijom treba svake godine jer ostalo vrijeme mi Balkan baterije prazni. Mislim, treba to i češće ali eto, znam, nemoguće je baš dva puta godišnje imati Spark.me 🙂

4. Spark.me ti pomaže da se umrežiš i uvežeš sa ljudima

Možda to na prvi pogled zvuči nebitno ali hajde da budemo iskreni, cijeli Balkan je davno doktorirao onu “ja znam nekoga ko zna nekoga”, zar ne? Mi ljudi funkcionišemo na osnovu poznanstava jer je prosto nemoguće na ovom svijetu opstati sam. Posebno u biznisu, ako bilo šta radiš. A govoreći iz iskustva, nema boljih poznanstava od ovih koja se sklope na ovakvim konferencijama. Otprilike samom odlukom da dođeš tu upadneš u neku kategoriju sličnosti sa ljudima koji je posjećuju, pa se onda još lakše povezati tamo. I onda, kad ti nakon pola godine padne na pamet nešto na primjer u Beogradu, znaš da u tom gradu sad znaš XY i javiš joj se za savjet ili pomoć. Tako to funkcioniše i bitno je, najbitnije na svijetu, vjerujte.

5. Spark.me je moja minimalna godišnja doza brige o sebi

Ja jednom godišnje vadim nalaze i idem na Spark.me konferenciju. Na prvi pogled vama to možda i nema neke veze, ali je povezano. Nalazi su za fizičko zdravlje, Spark.me je za mentalno. Pregledam tamo svoja uvjerenja i stavove, uporedim ih sa drugima, razmijenim iskustva i osvježim duh više nego na ne znam kakvom godišnjem odmoru. Sve u 2-3 dana. Kako kažu – đavlu malo bilo.

Vidimo se 29. maja u Budvi 🙂

Leave a Reply