8 savjeta kako da budete PR zvijezda

8 savjeta kako da budete PR zvijezda

Iako možda mislite da je sve što se tiče PRa glamur i sjaj, kokteli i uspjeh ipak je ovo posao u kom ne teče med i mlijeko i koji, kao i svaki drugi, zahtijeva posvećenost, naporan rad, stresno je na dnevnoj osnovi ali na kraju dana, beskonačno ispunjava i pruža mogućnost upravljanja u svim, pa i u najvećim krizama.

Kad pomislite na PR vjerovatno prvo vidite glamurozne događaje na kojima se ispija vino i druži sa klijentima. Da, ima i tog, ali vidite li stres koji stoji iza tog?

Da biste preživjeli loše, morate i dobre stvari jer samo tako ćete zadržati prizemnost a koja će vam kasnije biti ključna u riješavanju kriznih situacija ali u napredovanju i izgradnji imidža.

  1. Organizacija

Prvi, ključni i najbitniji korak jer između nekoliko različitih mail adresa, profila na društvenim mrežama, zakazanih i dogovorenih nastupa i gostovanja  bitno je ne imati previše rupa u rasporedu i prostora za greške. Bilo da živite u Outlook kalendaru ili pišete obaveze na salvete dok ste u restoranu, bitno je da (za)pišete jer drugačije neće ići!

  1. Ne može crno ili bijelo

Ako vam srce ubrzano ne lupa nekoliko puta u danu i ako vas stres ne uzbuđuje, na pogrešnom ste mjestu i ovaj posao nije za vas. U PRu nema mjesta za crno ili bijelo ali ima za sve nijanse sive. Ako se u toku dana XY puta zapitate kako ćete nešto stići i može li uopšte da se uradi, ako vas hvataju napadi panike i volite biti na više mjesta odjednom – onda ste na pravom mjestu! I svaka kriza može da se riješi!

  1. Raspored, raspored, raspored

Ne, ne može da sve da se isplanira. Nekad ne može uopšte da se planira i sve mora da se improvizuje na licu mjesta ali postavite prioritete, šta je ono što mora da se završi prije one druge obaveze koja isto mora da se odradi. Sistematizujte sami sebe i zaplešite u moru obaveza!

  1. Kreativnost u pokretu

Kreativni pristup u rješavanju bilo kojeg problema ili improvizacija na nogama, nazovite to kako god hoćete, ali biti „za ideju ispred ostalih“ je ono što vas čini posebnim i o čemu morate razmišljati 24/7. Nema prostora za ustaljenost i kliše, traži se uvijek više, više više… I nije lako, nismo vam to ni obećali!

  1. Korak naprijed, nema nazad

S prvim snijegom kreće i planiranje godišnjeg odmora i zimovanja, ali ne i ako radite u PR industriji – tu se Božićni i novogodišnji praznici planiraju još od jula, jer ništa ne treba prepuštati slučaju. Razmišljajte strateški i unaprijed, vodite računa o stvarima koje će se dešavati mjesec, dva pa i tri unaprijed i ma koliko bilo teško, ključ uspjeha se krije u sitnicama, svim onim usputnim stvarima o kojima srugi ne misle, vi ste tu da im na iste ukažete i dokažete ad vas trebaju eto baš zbog tog!

  1. I odmor je opcija

Za PR sektor kažu da je najstresnije polje koje možete izabrati za rad, bilo da ste na rukovodećoj ili opmoćnoj poziciji, izloženi ste svakodnevnoj hektici koja, i najspremnije može da izbaci iz takta. Da, volite svoj posao, živite ga svakodnevno ali povucite granicu, treba znati stati. I odmoriti. Dozvolite sebi isključenje nekoliko dana, motivisaće vas za nastavak i napredovanje!

  1. Prilagodite se

Kada radite sa klijentom koji je uložio vrijeme, novac i ukazao povjerenje, morate biti spremni na kompromise i prilagođavanje i morate se nekad ugristi za jezik, jer ono što se vama možda čini nebitno, nekom ko je uložio sve svoje u to je i te kako bitno. Zapamtite, u sitnicama i detaljima leži uspjeh – budite dobri da biste postali bolji.

  1. Zabavite se

Stresno je, ali… Veliko ALI sav taj stres nestaje kad shvatite koliko vam srce u isto vrijeme kuca ubrzano i usporeno jer radite nešto što volite, osjećate se korisno, zabavno i ispunjeno. Možda je nekom nezamislivo biti na snimanju reklame ujutro, sastanku u centru grada poslijepodne i na Majorci uveče, ali ljubav je čudna i svako je doživljaa drugačije.

Svaki dan je izazov i ne postoji nemoguće!

Izvor: https://www.ragan.com/PublicRelations/Articles/52948.aspx

Leave a Reply