Ako vaša prezentacija nije izvrsna onda je nikakva

Ako vaša prezentacija nije izvrsna onda je nikakva

U svijetu postoje 2 kategorije prezentacija: izvrsne prezentacije i bezvezne prezentacije.  U svijetu prezentacija i prezentacijskih vještina nema, sportskim rječnikom rečeno, „utakmica na neriješen rezultat“. Ili ste izvrsni ili ste nebitni.

Danima analiziram modele, logičke okvire, koncepte, izglede, dužine i druge elemente prezentacija, tražeći odgovor na pitanje šta je dobitna formula, kakva prezentacija je prezentacija koja će ispuniti naš cilj. Zašto zapravo i pravimo prezentacije? Zato da bismo: prodali proizvod ili uslugu, predavanjem ili blogom istakli neko značajno pitanje ili odgovor, zato da bismo položili ispit, da bi naš izvještaj bio usvojen itd. U svim slučajevima, imamo izbor: težnju izuzetnosti i liniju manjeg otpora kao put prema uspavanosti, letargiji, prosječnosti i konačnom porazu.

Težnja izuzetnosti nije pitanje naše percepcije ili svijesti, nego prosto reinterpretacija evolucijskog postulata: bit ćemo najbolji mogući ili nas neće biti.

Uznemirujuće je da su prezentacijske vještine alat koji je svakodnevno potreban ljudima koji rade na desetinama raznih polja, a da im je posvećeno tako malo pažnje i proaktivnog pristupa prema njihovom unapređenju. U principu, čovjek prezentacijske vještine demonstrira cijeli život i u svakoj mogućoj prilici, nesvjesno kreirajući svoju ličnost i vrijednosti, ali i vlastiti imidž, način na koji ga okolina percipira.

Danas su nam dostupne hiljade knjiga, publikacija i tekstova o prezentacijama i prezentacijskim vještinama. Korisno je čitati ih i sugerišem vam i istraživanje  i rad na tom polju.

Koliko je korisno, toliko je naporno. Sve izgleda nekako slično i nedovoljno. Zato vam za početak nudim kratki, uvijek primjenjivi i nepogrešivi savjet kojom ćete prije prezentacije znati jeste li na pravom putu. Stvar je instinktske, emotivne prirode, unutarnjeg osjećaja koji vam pokazuje jeste li na pravom putu, koji vam diže ili spušta samopouzdanje, stvara ili ubija energiju kojom ćete osvojiti sagovornika. To je odgovor na pitanje: je li ova prezentacija izvrsna? Sve dok odgovor nije potvrdan, ni ne pomišljajte da ste završili posao.

Leave a Reply