Biramo ulogu u odnosu tehnologija i mi

Biramo ulogu u odnosu tehnologija i mi

A za sebe uvijek biramo ono što nam prija, zar ne?

Učestvovala sam nedavno na panelu na kojem smo pričali o uticaju tehnologije na nas u vremenu u kojem živimo. Pričalo se o ovisnosti, privatnosti, otuđenju i nekako smo akcenat stavili na negativne strane tehnologije. Malo mi je krivo što se uvijek u ovakvim pričama svi kačimo za mane, a realno, tehnologija nam je donijela puno toga dobrog. Možda je to onaj pravi, realni problem sa nama ljudima – uvijek se fokusiramo na loše stvari i uvijek akcentujemo negativnosti. Onda se poslije čudimo što nam nešto loše ide ili što smo neraspoloženi.

Šta nam je dobrog donijela tehnologija?

Ne morate više čekati ne znam koliko vremena da se čujete sa dragim ljudima ma gdje na planeti da se oni nalaze. Prije neko ode u inostranstvo i skoro zaboravite na njega, koliko ga rijetko vidite i čujete. Dobro, ne mislim bukvalno ali dok uganjaš telefon ili dočekaš pismo iskonstruišeš milion priča u glavi.

Sad nešto mislim, nije ni čudo da je zaživjela ona teza kako veze na daljinu ne uspijevaju. Upravo o tome se radilo – dok dočekaš pismo ili telefonski poziv na fiksni telefon, već si dragog/dragu zamislio u milion situacija koje… hmm, baš te i ne raduju, da tako kažem.

Sad je to puno drugačije – Skype, Viber, poruke na milion i jedan način – stalno imaš kontakt i više ti daljina nije tako daleko.

O djeci udaljenoj od roditelja koji piju kafu putem Skypea da ne pričam. O unučićima koji su u stalnom kontaktu sa bakama i dekama isto tako. Ok, znam da ništa ne može zamijeniti živi kontakt ali svakako ovo pomaže.

O mnogim akcijama i apelima koji su realizovani uz pomoć društvenih mreža da ne govorim – sjetite se samo prošlogodišnjih poplava i pomoći koja je organizovana prvenstveno uz pomoć društvenih mreža.

Informacije o bilo čemu su vam na dohvat ruke skoro onog momenta kad ih poželite. Ne morate više imati ogromne enciklopedije koje se ne ažuriraju – sve vam je na klik od vas. Čujete nepoznatu riječ – za pola minuta ćete naći njeno značenje. Čujete za neki grad u kojem niste bili – za pola minuta uz pomoć Google Maps ili Earth hodate njegovim ulicama i upoznate ga.

Povezivanje sa ljudima – meni omiljeno. Možete pronaći zanimljive ljude širom planete. Možete se povezati sa njima po interesovanjima i možete među njima steći čak i prijatelje. Ovo govorim iz iskustva. Ja sam čak i ljude iz mog grada upoznala na društvenim mrežama pa smo druženja nastavili offline.

Možete učiti i naučiti milion i jednu stvar. Šta god da vam padne na pamet da želite naučiti – naći ćete kurs, video lekcije, tekstove… Puno toga čak i potpuno besplatno.

Možete uštedjeti vrijeme – rezervišući neke stvari online, kupujući na internetu, plaćajući račune online, informišući se o svemu što vas zanima da biste manje vremena proveli u traženju informacija uživo.

Samo je do vas koliko i kako ćete koristiti internet i tehnologiju uopšte i da li ćete vi biti njen gospodar ili sluga.

A ako ipak imate problem sa kontrolom i osjećate da biste trebali manje vremena provoditi uz vaš pametni telefon, evo nekoliko savjeta koje sam pročitala na Mashable i koji su veoma primjenjivi.

1. Isključite notifikacije na telefonu

Najbolje sve da ih isključite, a ako to ne možete onda ostavite samo one najneophodnije. Notifikacije su nas isprogramirale da se trzamo na njih i da gledamo u telefon. Kad ih isključite nećete imati takva ometanja i telefon ćete provjeravati samo onda kad zaista osjetite potrebu za tim.

2. Otkrijte koliko vremena provodite gledajući u telefon

Ima dosta aplikacija koje vam mogu dati informaciju o tome koliko zaista vremena provodite gledajući u ekran telefona. Probajte, provjerite sebe, možda ćete se iznenaditi. Za Android imate na primjer Quality Time a za iOS je to Moment.

3. Uvedite u svaki dan vrijeme bez telefona

Čak i ako je to samo sat vremena dnevno, napravite to – nađite vrijeme u kojem ćete uključiti „Airplane mode“ ili ga isključiti potpuno, ako ni zbog čega a onda zato da steknete tu naviku. Ako vam se svidi kasnije možete to vrijeme i povećati.

4. Nemojte koristiti telefon kao alarm

Vratite se onom starom običaju – satu budilniku. Ostavite telefon u drugoj prostoriji. Izbjeći ćete mogućnost da vam on bude prva stvar ujutro koju ćete uzeti i pogledati.

5. Istrenirajte sebe na pauze od tehnologije

Na primjer – uvedite dan bez telefona i interneta. Nedjelja, subota, nebitno koji je. Opustite se i posvetite nekim drugim stvarima.

Zagospodarite vi njim i koristite tehnologiju tako da vam zaista bude od koristi, a ne da postanete ovisni o njoj.

Leave a Reply