Recenzija – Premier kladionica i najkorisnija upotreba QR koda za koju znam

Recenzija – Premier kladionica i najkorisnija upotreba QR koda za koju znam

Prije nekih mjesec dana sam čitala tekst Ivana Ćosića o QR kodovima – QR kod ili “I kamen bismo pokvarili…” . U njemu je Ivan opisao za šta se sve koristi ili može koristiti QR kod i svakako ga preporučujem ga za čitanje.

Do tog čitanja sam se lično sa kodom srela samo na vizit kartama „Prime Communications“ i tada sam konkretno valjda prvi put upotrijebila aplikaciju QR Droid na svom telefonu. Međutim, nekoliko dana kasnije ugledah QR kode u svojoj blizini, na listiću iz „Premier kladionice“.

premier1

Bila sam 100% sigurna da kod koji se nalazi u dnu listića vodi na web stranicu. I još uz sve to pomislih „Evo i oni čuli da je to sad moderno pa stavili kod a nikakve koristi od njega“.

A onda ipak odlučih da probam kad već imam priliku i da vidim čemu to služi.

Da vam je bilo vidjeti moje iznenađeno lice kada me QR kod odveo na listić sa rezultatima. Bila sam oduševljena! Toliko da mi je u drugoj sekundi nakon toga kroz glavu prošlo – o ovome moram napisati tekst.

I zaista, od svih primjera sa kojima sam se srela u teoriji primjene QR koda, ovaj mi se nekako čini najkorisnijim. Poznato je da igrači kladionice (ili kako se već zovu) prate rezultate utakmica na koje su se kladili na sve moguće načine. Jedan od najpopularnijih je praćenje putem teleteksta i ja lično imam nekoliko poznanika koji na TV-u najčešće gledaju Teletext. Da, stvarno, u stanju su pratiti na Teletextu čitavu utakmicu ako nemaju direktan prenos iščekujući da li je ili ne njihov listić dobitni. Ali uvođenjem QR koda na listić je omogućeno da u jednom potezu saznate je li vam „živ“ tiket.

Inače, Premier kladionica itekako ide u korak sa vremenom. Na svojoj web stranici imaju mogućnost da unošenjem broja listića takođe odmah saznate kakvo je stanje. A našla sam ih i na Facebooku (https://www.facebook.com/premier.sportskakladionica) pa sam tu vidjela i da imaju aplikacije za smart telefone. A koliko je za ovu vrstu biznisa važan teletext govori podatak da imaju aplikaciju i za Premier teletext 🙂

Ukratko rečeno sve što bilo kom kladioničaru može zatrebati u online svijetu imaju i mislim da je ovo u Bosni i Hercegovini jedan od najboljih primjera šta se sve i kako može uraditi da bi nove tehnologije zaista pomogle biznisu.

Napomena: Ovaj tekst je nastao isključivo kao analiza slučaja koji je opisan. Apsolutno ne znam ko stoji iza svih ovih aplikacija i nemam nikakve veze sa Premier kladionicom.

(1) Comments
  1. Нисам љубитељ кладионица, али употребе разноразних кодова јесам. Волим када људи прате стандарде и када иду у корак с временом. Било да је ријеч о интернет презентацијама, апликацијама за тзв. паметне телефоне или QR код. Када сам кренуо читати текст, прошло ми је више верзија кроз главу о томе како су примјенили сам код. Једна од најлошијих ствари коју су могли направити, јесте да код одведе неку особу на њихову интернет презентацију. Али таман што ћу доћи до дјела текста гдје је све објашњено, синуло ми је: “Можда су ставили да отвара страницу за провјеру тикета, можда чак и са већ конфигурисаним бројем тикета, па да не мораш ни куцати ништа. Само камерица, и воала.” – Био сам у праву, тако је и заиста било. Драго ми је што барем неко данас ради нешто како треба и надам се да ће тога бити још више. Можда је мало напреднијим корисницима технологије тешко када отворе нешто што је старо, или нпр. страницу која не подржава друге величине екрана, али мени као дизајнеру и програмеру је то сасвим тешкко за појмити, нервира ме. Желим да видим још оваквих ствари, овако паметних примјена технологије која је свима на распологању! Хвала за текст!

Leave a Reply