Coca-Colina podrška mladima je prilika koju bih zgrabila

samo da sam 10 godina mlađa :)

Coca-Colina podrška mladima je prilika koju bih zgrabila

samo da sam 10 godina mlađa :)

Tekst podržava i promoviše projekat Coca-Colina podrška mladima.

Neću vam reći ništa novo ako kažem da nas škole danas baš i ne obuče za traženje posla, odnosno za rad na bilo kojem radnom mjestu. Tako je bilo kad sam ja završavala školu, a tako je nažalost i danas, jer nismo imali veliku reformu obrazovanja i nije se tu puno napredovalo.

I nije toliki problem što učimo puno stvari koje sam ne trebaju kasnije u životu. Veći je problem, a to govorim iz evo već dvadesetogodišnjeg radnog iskustva, u tome što puno onog što nam treba kasnije – ne učimo. Jer nemamo gdje ili kako…

Dijelom je to zato što živimo u komplikovanom sistemu koji nimalo ne olakšava život nama koji od njega zavisimo, u kom obrazovanje zavisi od politike i političkih volja. Ali neću o tome.

Ja ću o vremenu u kojem živimo – sve ono što je aktuelno danas za godinu dana možda više neće biti. Promjene su stalne i brze i uglavnom je jedini način da ostanete konkurentni na tržištu rada taj da stalno radite na sebi.

Iz iskustva opet mogu reći da sam u ovih 20 godina stalno nešto učila. Bez obzira da li sam bila zaposlena kod nekog ili sam bila svoj gazda (nekih 6-7 godina), stalno su mi bila potrebna znanja koja nisam stekla u školi.

Nadoknađivala sam to sama, uz pomoć knjiga i interneta. Jednostavnije je bilo kad su u pitanju znanja poput nekih programa koji su mi trebali, jer puno toga ima na internetu, na videima čak i besplatno.

Međutim, postoji puno stvari koje ne bi pomislio da će ti trebati, a kad pođeš raditi shvatiš da su neophodne.

Na primjer – komuniciranje. Rekao bi čovjek da to naučimo kad progovorimo, zar ne? Ali kad dođeš u firmu, ili tim i dobiješ radne zadatke, posao ti počne zapinjati jer ne znaš kako se dogovoriti sa kolegama u istom timu, jer odjednom imaš situaciju da moraš jasno reći šta treba i šta hoćeš, a pri tome niko ne zna čitati misli i ništa se ne podrazumijeva.

Ili organizacija i upravljanje vremenom? Ako ste u školi bili kampanjac pa sve lekcije učili pred kontrolne ili ispite, shvatićete vrlo brzo da u poslu takav pristup stvara čir na želucu i brdo stresa. Jer je jedna od najvažnijih lekcija koju sam ja iskustveno naučila kroz rad ta da je dobro planiranje već pola urađenog posla. I da je planiranje čak i slobodnog vremena u životu ključ za dobar rad.

Puno je tih lekcija koje bih voljela da sam imala priliku naučiti na vrijeme, a ne kroz iskustvo. Puno bih se ugodnije i samopouzdanije osjećala na nekim radnim mjestima i u različitim situacijama da sam znala kako pregovarati sa klijentima o uslovima poslovanja na vrijeme, umjesto što sam to otkrivala sama metodom pokušaja i pogreške :D. Da vam ne pričam kakvih je tu sve promašaja bilo i kako su me iskusni poslovni ljudi u tom periodu kad sam bila samostalni poduzetnik znali preveslati pa se često dešavalo da radim samo da bih uradila posao, a ne i da zaradim nešto.

I znam da sam godinama kukala i pričala o tome kako bih voljela da sam te stvari mogla učiti u školi ili negdje, a ne da moram pročitati kojekakvih 250 knjiga da bih iz njih izvukla nešto malo znanja koje mi je trebalo, a opet nedovoljno.

Upravo zbog toga su projekti poput Coca Coline podrške mladima u BiH važni, jer ti pružaju mogućnost da u četiri dana dobiješ suštinu onog što će ti trebati u poslu kasnije. I ta četiri dana će ti uštediti bar nekih 100 knjiga i gomilu živaca. Jer su radionice napravljene sa ciljem da ljude koji su završili školu osposobe za rad u firmama i da im daju ona praktična znanja koja će im zaista trebati na radnim mjestima. Ili će im pomoći da steknu ta radna mjesta.

Jer, dvadeset godina radnog iskustva na različitim pozicijama su me naučila najvažniju stvar – bitno je i kako se postaviš i koje rečenice izgovoriš u susretu sa potencijalnim poslodavcem. Možeš biti super stručnjak za posao, ali to trebaš znati pokazati, bilo da je u pitanju pisanje biografije (CV-a) ili direktan razgovor. I mnogi upravo zbog toga izgube puno vremena, jer ne znaju i jer potroše mjesece i godine učeći na greškama.

A davno je rečeno da je učenje na vlastitim greškama najbolja, ali brate i najskuplja škola.

Zato bih ja, da nemam ovu deceniju više od uslova za prijavu, dala sve od sebe da se prijavim na projekat Coca Colina podrška mladima u BiH. Ne košta ništa a puno toga korisnog možete dobiti. Znam da bih čak i sada ja imala tu puno toga za naučiti, evo konkretno gledam «prodajne vještine», nešto što nisam savladala kako treba nikad, a sve ono što nude knjige i neka internet znanja ne radi posao.

Zato, ako ste mladi, odnosno imate od 18 do 30 godina, prijavite se. To će biti sigurno najbolje iskorištena četiri dana za lično usavršavanje i posao koji možete sebi priuštiti. Imam insajderske informacije i o predavačima i programima i zbog toga dodatno zavidim svima onima koji će imati priliku učestvovati u ovome.

Sve informacije o prijavama, kao i online obrazac za prijavu (do 21.7.) imate na http://coca-colinapodrskamladima.ba

Sretno!

Leave a Reply