Evropski dan donacije i transplantacije organa

Evropski dan donacije i transplantacije organa

Povodom obilježavanja Evropskog dana donacije i transplantacije organa agencija Prime Communications je pružila PR podršku Donorskoj mreži Kantona Sarajevo.


Ovim povodom Donorska mreža Kantona Sarajevo i Udruženje hroničnih bubrežnih bolesnika KS su organizovali javnu tribinu pod nazivom “Etički i religijski aspekti doniranja organa”. Cilj javne tribine je informisati javnost i srušiti predrasude naročito kada je riječ o vjerskim aspektima doniranja organa.
Pored javne tribine, u nedjelju 23.10. od 12 h ispred Katedrale u Sarajevu biće organizovano potpisivanje donorskih kartica i podjela informativnih letaka kako bi i na taj način se podigla svijest građana i kako bi se omogućilo svim zainteresovanim da postanu vlasnici donorske kartice.
U Evropi se čak 56.000 ljudi nalazi na listama čekanja za transplantaciju organa, a svaki dan 12 ih umre zbog nedostatka raspoloživih organa. Obilježavanjem ovog dana iskazuje se podrška svim ljudima kojima je potrebna transplantacija organa, ali i odaje počasti svim donorima i njihovim porodicama, kao i timovima za transplantaciju koji svakodnevno pomažu u spašavanju i poboljšanju kvaliteta života mnogih ljudi.

Leave a Reply