Infodemija

Infodemija

Autor: Drenislav Žekić

Infodemija je prekomjerna količina informacija o nekom problemu koja otežava pronalaženje rješenja. U javnom prostoru o njoj se intenzivnije razgovara od kako je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus rekao da se svijet tokom korone ne bori samo s epidemijom već i infodemijom. Mediji su preplavljeni informacijama, ali i dezinformacijama i po  tome se najviše razlikuje ova od prethodnih epidemija različitih virusa.

I ranije su u medijima i na društvenim mrežama kružile “informacije” da je riječ o biološkom oružju koje je slučajno pušteno ili pobjeglo iz laboratorija, da je virus nastao zbog jedenja šišmiša ili da se uspješno liječi jedenjem češnjaka i efikasno ubija izbjeljivačem za rublje. Međutim, i Ujedinjeni narodi su upozorili da su se kao nikad ranije raširile globalna panika, ali i predrasude i netrpeljivost. Svjetska zdravstvena organizacija se, osim u borbu s epidemijom korona virusa, uključila zajedno Twitterom, Facebookom, TikTokom i Tencentom, kao najpopularnijim društvenim mrežama, i u suzbijanje dezinformacija.

Antivakseri tvrde da “koronavirus nije postojao niti postoji ili ako postoji, uopće nije tako opasan. Stvoren je uz pomoć 5G tehnologije, kako bi čitava globalna populacija pristala na prisilno cijepljenje. Putem cjepiva ugradit će nam zloćudne mikročipove, tvrdili su. Iza svega stoji Bill Gates, nakon ugradnje čipova slijedi kontrola stanovništva, što uključuje i kontroliranu depopulaciju. Mračne globalne elite konačno će skrojiti svijet po vlastitoj mjeri, a svi mi ostali bit ćemo njihovi robovi. Ako im ne budemo korisni, jednostavno će nas eliminirati.”

Opisani narativ činjenično je sasvim netočan, ali svejedno je privlačio veliku pozornost u medijima, posebno među korisnicima društvenih mreža. Tu činjenicu obilato su koristili mediji ustupajući prostor širiteljima lažnih vijesti (fake news) jer je utvrđeno da takve vijesti zadržavaju pozornost i do osam puta duže nego pozitivne vijesti. A to onda otvara prostor dodatnom profitu od oglašavanja.

Praktičari odnosa s javnošću imaju veliku i značajnu ulogu u pronošenju i prenošenju istine u javnom prostoru, direktno ili posredno, jer lažne vijesti mogu u pojedinim slučajevima proizvesti vrlo negativne, ponekad i pogubne posljedice za pojedince i grupe, pa i čovječanstvo. Društvene mreže i moderni kanali komuniciranja onemogućili su vlastodršcima i političkim i drugim elitama skrivanje informacija od građana. Međutim, društvene mreže pod okriljem građanskih sloboda i demokratskih vrijednosti ne smiju davati utočište onima koji širenjem lažnih vijesti, mržnje i netrpeljivosti ugrožavaju ljude i njihove živote. Nema slobode i demokracije bez odgovornosti.

Predavanje na konferenciji PROACTIVE 2023. o infodemiji samo je jedan od pogleda na moderne tokove komunikacija u javnom prostoru i ulogama praktičara odnosa s javnošću.

 

Leave a Reply