9 savjeta kako fotografisati djecu

9 savjeta kako fotografisati djecu

Već nekoliko dana imam želju da dam nekoliko savjeta tetama u vrtiću moje Sofije koje s vremena na vrijeme postave fotografije naše djece koje borave u njihovom vrtiću. Kada sam je upisivala u vrtić koji ima taj fini naziv koji ujedno bilježi i današnji dan “Sreća” pričala sam sa direktoricom vrtića i o postavljanju tih fotografija na internetu, jer sam htjela da čujem njihovo mišljenje o zloupotrebi tih fotografija. Prema njenim riječima roditelji naravno imaju pravo da zabrane da se fotografije njihove djece objavljuju, ali većina roditelja voli kada vidi šta se dešava u vrtiću u kom boravi njihovo dijete – i sama sam jedna od tih roditelja. Ovo ne znači da svaki pokret bilo kog djeteta u vrtiću treba biti fotografisan i objavljen, niti da oni to rade, nego s vremena na vrijeme kada i tete koje čuvaju djecu imaju vremena, naprave koju fotografiju i postave je na uvid nama roditeljima koji s nestrpljenjem listaju fotografije i zagledaju prvo gdje je njihovo dijete i šta se radilo ove sedmice u vrtiću. Predložila sam im da naprave zatvorenu grupu u koju će pozvati samo roditelje koji imaju dijete u vrtiću i da u tu grupu postavljaju fotografije, kako bi roditelji mogli sami da kontrolišu privatnost svog djeteta. Fotografije koje roditelji žele da svi vide mogu sami da objave na svojim ličnim profilima i podjele ih sa svojim bližnjima. Naravno svi smo svjesni sve većeg broja pojavljivanja sličnih klubova, ustanova, institucija, organizacija i sl. za djecu na intenetu i njihovog komuniciranja sa roditeljima. Mnogi to rade samo radi reklame što je totalno pogrešno u svakom smislu, ali uz prave postavke privatnosti i umjereno postavljanje fotografija, koje roditelji prethodno odobre, ovaj način informisanja može biti koristan za sve strane. Međutim, diskusiju na temu privatnosti djece i njihovih fotografija na internetu bih ostavila za neku drugu temu. Jer bez obzira na sve priče na kraju, svi volimo kada vidimo svoje voljene na fotografijama, šta su radili, šta rade i slično. A fotografija je upravo ta najsnažnija vizuelna poruka kojom možemo da informišemo, edukujemo ili zabavimo posmatrače. Digitalna fotografija nam je kako kažu olakšala život, dostupnost i jednostavnost učinili su upravo to da u periodu od jedne godine života naših mališana imamo i preko hiljadu fotografija. Razmislite li malo o tome, većina nas do pojave digitalnih aparata ne bi ukupno imala ovoliko fotografija ni do kraja svog života. Ali, upravo pojavom ove ere “masovne fotografije” ona počinje da gubi svoj smisao s vremena na vrijeme

Fotografija se temelji primarno na umješnosti uočavanja i promatranja, a ne toliko, što se danas često prenaglašava, na primjeni najsavremenije tehnologije.

Fotografija je tehnika. Fotografija je informacija. Fotografija, odnosno fotografisanje je aktivnost koja zabavlja. Fotografija je i umjetnost i još štošta.

Iz ovih i mnogih drugih razloga skupila sam 9 po meni najbitnijih savjeta kako da što bolje, uspješnije i jednostavnije fotografišete svoje najmlađe.

1. „Čučnite“ – mnogo ste viši od djece, i zbog toga većina fotografija koje napravite upravo su iz ptičije perspektive. Ali najbolje fotograifje nastaju upravo kada se spustite se na nivo djeteta.

1476691_555550284530497_403623197_n 2. Pustite ih da budu djeca – najbolji način da uhvatite njihovo „biće“ je upravo onda kada ih pustite da budu ono što i jesu. Da skaču, da plešu, crtaju, pričaju, jedu… Iako će naravno biti i momenata kad treba da poziraju, ali vidjećete da su najbolje fotograifje upravo one kada djeca ni ne znaju da ih fotografišete.

3. Pokažite im fotografije na aparatu – ako pokažete djeci njihove fotografije dok ih fotografišete, uključićete ih u sam proces i njihov interes će se

1455196_555551407863718_1293888606_n

povećati. Ovoj je odličan način kako da se djeca osjećaju udobnije i prijatnije ispred kamere, tj. aparata kojim ih fotografišete.

4. Pazite na pozadinu – ako želite da se posmatrači vaših fotografija fokusiraju na dijete pozadina ne smije da odvlači pažnju ili da bude „premoćna“.

5. Više uglova – većina ljudi fotografiše djecu s prijeda, pokušajte da ih fotografišite iz više uglova, neke scene djece su interesantne i kada ih fotografišete s leđa ili sa strana.

6. Ograničite okolinu – npr. stavite djecu u ljuljašku ili ih „zaposlite“ nečim, tako dajete sebi više vremena da nađete pravo mjesto odakle da ih fotografišete, kao i ugao iz kog vam je fotografija najuspješnija.

playgrounds-swing-high-08

7. Budite opušteni –  vi kao „fotograf“ morate biti opušteni i smireni, kada dijete uoči vašu nervozu i frustraciju i ono će postati nervozno i samim tim fotografije neće biti baš uspješne, a izgubićete i čari tog finog momenta koji ste željeli da zabilježite kao jednu finu uspomenu.

8. Pravilo trećine – fokus vaše fotografije ne mora uvijek biti u samom centru fotografije, tj. u sredini. Pomjerite dijete u lijevu ili desnu stranu scene fotografije.

9. Kako da ih “oraspoložite”:

Savjeti za manju djecu:

– Škakiljanje
– Igra skrivanja „čas me vidiš, čas me ne vidiš“
– Recite im da vam pokažu zube
– Dajte im da drže omiljenu igračku
Bitna napomena za sve roditelje kada fotografišu novoreođenčad: ISKLJUČITE BLIC!
Beba će se uplašiti i postati nervozna, a postoje različita mišljenja o štetnosti blica, oči beba iIMG_2414-1 djece su veoma osjetljive i o tome trebate voditi računa. Ali ako i dalje mislite da blic nije štetan, vjerujte da nema potrebe za njim, jer imate sasvim dovoljno prirodne svjetlosti za odlične fotografije.

Savjeti za „veću“ djecu:
– recite im da u objektivu ima ogledalce, vila ili patuljak
– upozorite ih da se ne smiju smijati ni pod razno! 😉 ovo najviše ima uspjeha kod dječaka
– nasmijavajte ih, pričajte im smiješne stvari dok ih fotografišete (ponekad nemamo inspiracije pa je dobro da se pripremite unaprijed sa nekim već provjerenim dječijim šalama
– nagrade za uspješne modele,  npr. od obične naljepnice, tj. „sticker-a“ možete napraviti zvijezdu kao značku ili nacrtati „smajlija“ koji će nositi dijete kao znak da je bio super model.

 

Izvori: pcfoto.biz, nikonusa.com, lexar.com, babycenter.com, fotografija.hr

Leave a Reply