Kako kreirati društvene mreže koje će napraviti pravu promjenu? #inspiracijaponedjeljkom

Kako kreirati društvene mreže koje će napraviti pravu promjenu? #inspiracijaponedjeljkom

Imam neke svoje dileme oko društvenih mreža i interneta već odavno, pa sam zbog njih i počela razmišljati o tome šta tu ne valja i zbog čega sve češće imam osjećaj da smo opet nešto pogrešno shvatili i da nismo kako treba iskoristili njihove mogućnosti. Mislim na društvene promjene i na onu koju često čujemo „A kako su u  __________ (ubaciti državu po potrebi) uspjeli da se organizuju uz pomoć društvenih mreža i naprave promjene?!“

Zato mi je privukao pažnju TED govor koji je održao Wael Ghonim iz Egipta, jedan od pokretača svih onih promjena u Egiptu prije par godina. Da, onog arapskog proljeća koje je počelo na društvenim mrežama.

I baš mi je bilo zanimljivo slušati šta se desilo poslije, odnosno kako sve to što se desilo i nije donijelo neke promjene. Razvoj dešavanja je bio takav da je Wael odlučio zaćutati na 2 godine, jer se osjetio poraženim.

Izgleda da društvene mreže i nisu baš svemoguće, jel’ da? Ili tu ima i nešto do ljudi?

U svakom slučaju, Waela je to dovelo do pokretanja jedne nove internet platforme na koju ću se prijaviti čim završim sa pisanjem ove preporuke. Jer na toj platformi želi da „popravi“ sve ono što mu se ne sviđa na internetu, a nabrojao je u ovom videu 5 stavki. Na toj platformi su dobrodošla neslaganja, jer on smatra da je okruživanje istomišljenicima nešto što nas udaljava od rješenja svih problema i pretvara u nabrijane likove koji ne žele da čuju drugačije mišljenje.

Zbog toga je taj njegov parlio.com platforma koja čak potiče promjenu mišljenja. Meni zvuči jako zanimljivo, jer sam se složila sa svim stavkama koje je nabrojao u videu.

A video vam definitivno preporučujem. Posebno ako ste ikad pomislili da „Eto, imamo društvene mreže i samim tim na raspolaganju sve što je potrebno za promjenu stanja u kojem se nalazimo“. Da vidite šta je još, osim tih društvenih mreža, tu neophodno.

Video ima i domaći prevod, tako da nema prepreka za razumijevanje.

Leave a Reply