Kako naučiti voljeti stvari koje nas nerviraju?

Kako naučiti voljeti stvari koje nas nerviraju?

Na pitanje odgovorio Moisey Uretsky, suosnivač DigitalOcean.com, na Quora:

Ako nešto ne volite, pokušaji da prevaziđete tu odbojnost stvaraju otpor, što opet znači da vam treba snaga volje. Rađene su psihološke studije koje pokazuju da imamo određenu količinu volje tokom dana, pa kad to iscrpimo naši rezultati se smanje. Jednostavan primjer je kad učenicima damo ispit. Jednoj grupi je ponuđen slatkiš koji mogu pojesti kad god žele, a druga grupa je za morala završiti zadatak prije nego pojede slatkiš. Oni koji su morali čekati statistički su gore uradili ispit.

To znači da ako stalno imate izazovnu i frustrirajuću situaciju ili nešto sa čim se mučite, da ćete napredovati ali ćete potrošiti svoju volju na nešto što u stvari ne volite raditi.

Ono što je poželjno uraditi jeste izmijeniti svoju perspektivu jer ćete doći u situaciju gdje vas bar neće nervirati pretjerano. Evo tri primjera.

  1. Gubljenje težine

Na primjer, želio sam izgubiti na težini i pri tom znam da je majoneza nezdrava. Tako sam umjesto odluke da sebi zabranim majonezu (snaga volje), odlučio da umjesto nje koristim senf. Otkrio sam da u stvari uživam u senfu i da nemam osjećaj da sebi nešto zabranjujem. Umjesto toga nastavljam da uživam u sendviču i dalje. Promjenio sam perspektivu i zamijenio nezdravu stvar drugom.

  1. Namještanje kreveta

Nije nešto u čemu se uživa, ali mnoge studije pokazuju da uspješni ljudi nakon ustajanja namještaju svoje krevete. Kad to uradim napomenem sebe da dan počinjem na pravi način. Uradim malu stvar i pokrenem dan u pravom smjeru. Osim toga, vratiti se kući i vidjeti namješten krevet je nešto što zaista prija. Tako da taj mali ritual u stvari posmatram kao način da se prebacim u pozitivni način razmišljanja prije odlaska na posao.

  1. Putovanje na posao

Putovao sam u školu, na fakultet i na posao oko 15 godina. Prvo podzemnom željeznicom (sat u svakom pravcu), onda automobilom (sat takođe) zadnjih 5 godina. Otkrio sam da u podzemnoj imam šansu da čitam, što u stvari volim. Ne postoji bolji način da bilo koju stvar uradite u životu od toga da čitate nezasito, jer svaki izazov sa kojim se suočavate je već neko prošao. Zašto onda ne učiti od onih koji su se već izborili sa njima? Kada sam počeo voziti nisam više mogao čitati i to mi je nedostajalo. Došlo je do toga da radije biram podzemnu nego odlazak na posao vlastitim prevozom samo zbog čitanja. Bez svih knjiga koje sam pročitao nema teorije da bi moja kompanija danas bila tu gdje jeste.

Tu se radilo o mijenjanju perspektive dosade za nešto što mi zaista pomaže da budem bolja osoba na svim poljima, da bolje shvatam biznis i upravljanje proizvodima, vodstvo, budizam, bilo koju od tema koje su me zanimale te sedmice.

Sad, mijenjanje perspektive za svaku pojedinu situaciju može biti izazov, ali ako to napravite možete umanjiti svoj stres i dobiti dodatno samopouzdanje zbog toga što ste bili u stanju postići rezultate koje ste postigli samo zato što niste odustali od borbe.

Izvor: http://www.inc.com/quora/how-to-learn-to-love-the-things-that-drive-you-crazy.html

 

Leave a Reply