Kako smo počeli konzumirati flaširanu vodu?

Kako smo počeli konzumirati flaširanu vodu?

Da li više nemamo povjerenja u kvalitet vode iz česme ili nas je očarao prikaz planinskog čistog izvora serviranog na policama prodavnica? Ili nam je konzumerizam toliko udario u glavu da jednostavno moramo imati sve što nam serviraju reklame, bez obzira na činjenicu da si to i ne možemo priuštiti. Šta god da jeste, zašto mislimo da je flaširana voda bolja za naše zdravlje od vode iz česme?

Flaširana negazirana voda je boljeg kvaliteta?! Netačno! Nezavisna testiranja, kao i testiranja ustanova za zaštitu zdravlja (kod nas i u regiji) o kvaliteti flaširanih voda koje možemo naći na policama naših prodavnica ne rijetko pokazuju da nisu bakteriološki ispravne. Kada govorimo o vodi iz česme ona do krajnjeg potrošača ne bi smjela ići ako ne zadovoljava osnovne sanitarne i bakteriološke uslove. Dakle, voda za piće koja ide iz fabrika za preradu vode do domaćinstava je svakako sigurna za piće. Ono što može ili već narušava njen kvalitet jeste loša i zastarjela infrastruktura, tako da prolazeći kroz zatarjele vodovodne cijevi gubi na kvalitetu, a monitoringa kvaliteta vode iz česme u domaćinstvu nema.

Trebalo bi da potrošači prije nego uzmu neki proizvod provjere njegov sastav i osnovne informacije koje stoje na etiketi. Flaširane vode su slabo mineralizovane i svaka sadrži različit sastav i količinu minerala. Ono što je bitno da znamo jeste da sa unosom minerala treba biti naročito oprezan, posebno ako unosimo svakodnevno do preporučene 2 litre vode, pa se savjetuje, za one koji koriste flaširanu vodu u svakodnevnoj upotrebi, da mjenjaju proizvođače kako bi se napravio balans u unosu minerala. Takođe, na etiketama stoji „čuvati na tamnom i hladnom mjestu”. Da li ste ikada morali ući u taman magacin da bi uzeli vodu? Ne, one stoje lijepo izložene na svjetlu da ih dobro vidimo, ali na taj način se njen kvalitet znatno narušava. Sve da i proizvođaču možete vjerovati da je voda sa čistih planinskih izvora, međutim upakovana u plastičnu ambalažu koja pri visokim temperaturama prilikom transporta, naročito u ljetnim mjesecima kad je i konzumacija vode povećana, ispušta toksične dioksine sa kancerogenim efektima, svakako nije najbolje rješenje za naše zdravlje.

Generalno, kada govorimo o kvaliteti flaširane vode bilo gdje u svijetu, situacija je manje više ista. Trebalo bi da imamo na umu da je većina flaširane vode na svjetskom tržištu ništa više nego destilovana voda iz česme.

Posmatraćemo malo i iz ugla ekonomske isplativosti. Zar toliko novca imamo, pa nam je svejedno koliko mjesečno trošimo na vodu za piće. Koliko košta mjesečni račun za vodu, a imajmo na umu da je to voda koju koristimo za sve potrebe u domaćinstvu. Koliko košta litar vode na polici prodavnice i koliko tih litara kupimo mjesečno? Pri svemu ovome, nismo ni sigurni da li u stvari ekstra plaćamo vodu samo zato što je bolja za naše zdravlje.

(0) Comments
  1. Odlican clanak!
    Kupovina vode,ovde u BiH,je stvarno glupost i najbolje pokazuje koliko znamo o osnovnim stvarima ,kada je u pitanju zdrav zivot.

Leave a Reply