Ko je u vašoj kompaniji igrač koji će najviše napredovati u 2014. godini?

igrač-koji-će-najviše-napredovati

Ko je u vašoj kompaniji igrač koji će najviše napredovati u 2014. godini?

Dugo sam pratio NBA ligu. Najjača košarkaška liga na svijetu san je svakog košarkaša. Brza, eksplozivna košarka i koncept lige u kojoj najbolje ekipe u jednoj godini igraju stotinjak utakmica i dožive 20-25 poraza. U regularnom dijelu sezone svaki tim igra po 82 utakmice i najbolji rezultat svih vremena je rezultat Jordanovih Chicago Bullsa iz sezone 1995-1996., kada su zabilježili 72 pobjede i 10 poraza. Bullsi su te godine bili prvaci, a u doigravanju su izgubili još 3 utakmice.

Dakle, najbolji tim u 67-godišnjoj historiji ove lige u čak 13 utakmica u jednoj sezoni parket napustio pognutih glava. Ova informacija mora djelovati ublažujuće i umirujuće za naše dječije bolesti i nesposobnost da se nosimo sa porazima.

NBA ligu krase i druge specifičnosti. Naprimjer, još 1985. godine je uvedena nagrada Most Improved Player (igrač koji je najviše napredovao) i u ovih 28 godina nagradu je svaki puta osvajao drugi igrač. Igrača koji je najviše napredovao biraju novinari širom Amerike i Kanade, praveći liste od od po 3 igrača koji su po njima u određenoj sezoni ostvarili najveći napredak. Svako prvo mjesto se boduje sa pet poena, drugo sa tri, i svako treće mjesto sa po jednim poenom. Nagradu dobiva igrač koji je dobio ukupno najviši broj poena, bez obzira na broj prvih mjesta.

Igrači koji dobivaju ovu nagradu su uglavnom igrači koji su napravili bljesak u određenoj sezoni i ni jedan od ovih 28 igrača nije osvojio i titulu najkorisnijeg košarkaša u jednoj sezoni (MVP). Ipak, nekoliko njih su igrali all-star utakmice i u pitanju je vrlo vrijedna nagrada i vrlo značajan ugao posmatranja na napredak jedne individue koji bi bio primjenjiv i za kompanije, pa i kompanije u Bosni i Hercegovini.

Evo prijedlog rješenja kojim bi vaša kompanija nagradila napredak i dala dodatni smisao svakodnevnom angažmanu vaših uposlenika. U januaru naredne godine, neka svi uposlenici dostave prijedlog od po 3 imena kolega koji su u 2014. godini najviše napredovali. Tri kandidata čija imena budu najzastupljenija u prijedlozima ušli bi u finalnu proceduru, i svi uposlenici bi glasali sa bodovnim rangom 1-3-5. Nagrada ide onom kandidatu koji dobije najviše bodova.

Nagrada može biti simbolična, sat ili plaćeno učešće na nekoj zanimljivoj i korisnoj edukaciji.

Koristi višestruke:

  • fokusiraniji i motivisaniji tim
  • odličan tematski okvir za promociju kompanije i uposlenika.
  •  promocija razvoja i napretka kao osnovnih vrijednosti kompanije
  • odličan povod za team building sesiju itd.

Nakon što sam napisao ovaj tekst, rekoše mi da je Nataša Đukanović nedavno pisala tekst sa, praktično, istom ili sličnom porukom: Kakve veze Derrick Rose ima sa Startup scenom?

Leave a Reply