Ko su vaši idealni klijenti?

Ko su vaši idealni klijenti?

Trenutnu situaciju na tržištu zasigurno mnogobrojne firme ne vide kao obećavajuću za njihov daljnji razvoj i pridobivanje novih kupaca, klijenata i potrošača. Od njih ćete čuti da su probali dosta toga, no željeni ishod je ispod očekivanja. S druge strane, sve te firme čvrsto će stajati iza tvrdnje da je smisao njihovog postojanja zadovoljenje potreba njihovih (potencijalnih) klijenata. A ako ih pitate „Ko su vaši klijenti“ dobijete odgovor „svi“. Moći ćete zadovoljiti njihove potrebe ako ih upoznate. Generaliziranjem „svi“ teško da ćete upoznati i prepoznati stvarne potrebe.

I tu se onda postavlja pitanje da li im zaista ne ide zbog „situacije“ na tržištu ili zbog toga što su zaboravili na segmentiranje svog tržišta. Po jednoj od definicija, segmentacija tržišta predstavlja proces podjele tržišta na grupe potrošača/kupaca/klijenata koji imaju slična ponašanja i potrebe. Segmentirate ih kako bi baš svoje usluge/proizvode prilagodili njima, te im pristupili i komunicirali sa njima na pravi način.

services-segmentation

U svakodnevnom životu stalno vršite segmentaciju. Birate najdražu čokoladu po nekim karakteristikama, birate prijatelje, birate mjesto gdje ćete biti… Npr. odabrali ste ko su vam prijatelji. Svako od tih prijatelja je drugačiji, što rezultira da je kako komunikacija tako i odnos sa svakim ponaosob drugačiji. No u konačnici to je jedno obostrano zadovoljstvo.

„Svako“ zasigurno nije vaš idealan klijent, kao što ni „svako“ nije vaš prijatelj. Mislite li da su velike kompanije koje postoje desetinama godina, izrasle jer je eto samo tada bila dobra situacija na tržištu? Mislite li da nisu slušale potrebe svojih klijenata, prilagođavali im se i komunicirali s njima?

Investiranje vremena za upoznavanje svojih klijenata i targetiranje „idealnih“ klijenata, jedno je od značajnih koraka da „situaciju“ okrenete u svoju korist i prestanete imati izgovor za to što ne napredujete. Loša situacija je stvar percepcije, zar ne? Moja loša frizura je za mene možda danas loša situacija, ali za moju frizerku zasigurno prilika 😉

 

(1) Comments

Leave a Reply