Konferencija za medije vs. press konferencija

press-konferencija

Konferencija za medije vs. press konferencija

Malo, malo pa čujem, vidim, pročitam kako je negdje neko održao ili organizovao press konferenciju.

Iako mi to uvijek zapara uši, ipak mi je lakše kada to čujem od nekoga ko se ne bavi profesionalno PR-om, pa čak i od kolega novinara, nego kad to čujem od od ljudi koji rade u agencijskom biznisu ili kao zaposlenici PR/marketing odjela neke ugledne kompanije ili institucije u državnoj administraciji.

Jedna od prvih stvari koje sam naučio prije 10 godina tokom pohađanja PR škole u Beogradu i profesionalnog bavljenja ovim poslom je da razlikujem osnovne pojmove koji predstavljaju abecedu PR-a.

Pojam Konferencija za medije to definitivno jeste. Ako nije slovo A ( da li je saopštenje za javnost slovo A ) onda jeste slovo B u PR abecedi.

Moram odmah priznati da se i meni ponekad otme termin presica, posebno u internoj komunikaciji sa kolegama u agenciji tokom priprema za organizaciju presica. Odmah se ugrizem za jezik pa se vrlo brzo potrudim da upotrijebim termin konferencija za medije (u pismenoj formi jos lakše i kraće KZM). Neke kolege u svojim prezentacijama koriste i termin konferencija za novinare koji je još donekle prihvatljiv.

Možda će se nekome ovo učiniti manje važnim ili totalno nevažnim ali za mene je to prvi eliminacioni korak u procjeni da li neko zna elementarne pojmove profesije kojom se bavi. Posebno je prevaziđen termin konferencija za štampu.

I taman se ja ponadam da je to prošle vrijeme, davno zaboravljeni PR pojam s kraja prošlog vijeka (kako daleko to zvuči) a onda me neki/a PR menadžer/ka ili portaparol/ka iznenadi i vrati u surovu BH PR realnost.

Nedavno me na Twitteru upita Cyber Bosanka za neku PR menadžerku da li je dovoljno što nema formalno obrazovanje za PR ali je lijepa. Lijepa nego šta. Šta više treba za uspješno bavljenje PR-om u BiH? Ili lijepa ili politički podobna ili zaposlena preko štele bez konkursa i kud ćeš više. A tek kombinacija sva tri gore navedena kriterija! Onda može da prođe i press konferencija za štampu! Šta velite, valja li ova?

Zato nas PR-ovce ne treba ni začuditi što i neke veoma važne ciljne grupe za naš posao, od menadžmenta i rukovodilaca do novinara čestu budu u dilemi šta mi to organizujemo i gdje su tu razlike kada za jednu te istu vrstu aktivnosti imamo 4 različita imena a tamo sve isto.

Krajnje je vrijeme da se makar oni koji za sebe vole reći da su PR profesionalci nauče korisiti tačan naziv jednog od osnovnih PR pojmova. Imam i ja pozamašnu arhivu dosadašnjih poziva za KZM iz cijele BiH, od institucija, kompanija i agencija pa do političkih stranaka i međunarodnih organizacija. Za ilustraciju ako zatreba. Novinarima će već prilikom sljedećeg čitanja najave i poziva na konferencije za medije biti jasno ko je ovaj blog pročitao i nešto naučio a ko je i dalje samo zalutao u ovu zanimljivu profesiju.

Svi u 21.vijeku moramo stalno da učimo i usvajamo nova znanja i vještine i posebno sam sretan što vrlo često od svojih kolega koji su mlađi po 15 ili čak 18 godina i sam naučim nešto novo iz PR-a.

Da ne zaboravimo. Ispravno je reći KONFERENCIJA ZA MEDIJE.

(4) Comments
  1. Zato nam i treba ovaj blog…da se naucimo koristiti ispravnim terminima. Svaka cast! Danas sam nesto novo naucila 🙂 Puno pozdrava

  2. Nije mi bilo mrsko zaviriti u svoj inbox pa evo samo da kažem – kao urednik internet portala Zenica-Online još nikad nisam dobila poziv za “Konferenciju za medije”. Isključivo press (jednom čak i pres) i štampa. Nešto kontam da na prvi sljedeći poziv pošaljem prvo pitanje “A mogu li i ja doći iako ne radim za novine?”

  3. Ја морам признати да користим варијанту “конференција за новинаре”, али ми наши бајни новинари често “добронамјерно” сугеришу да бих требао писати “конференција за штампу”.

Leave a Reply