Korupcija i netransparentnost pri odabiru udžbenika u BiH

Korupcija i netransparentnost pri odabiru udžbenika u BiH

Na konferenciji za medije o temi “Korupcija i netransparentnost pri odabiru udžbenika u BiH” istaknute su glavne poteškoće u procedurama odabira udžbenika koje su propisane od vlada i ministarstava u BiH.

Odabir udžbenika, koji su predulsov za kvalitetno obrazovanje, još uvijek nije transparentan u BiH i po mnogim postupcima se razlikuje od načina odabira udžbenika koji su prisutni u zemljama Evropske unije.

Konferenciji za medije, koju je organizovala agencija PRIME Communications za izdavačku kuću Klett BiH, prisustvovalo je preko 20 medijskih kuća.

Jedan od ciljeva organizovanja konferencije za medije jeste da istaknemo neregularnosti koje su prisutne pri odabiru udžbenika u Federaciji BiH, što je pod utjecajem trenutne ministrice obrazovanja. Trenutno u odabir udžbenika nisu uključeni nastavnici, ili veoma mali broj njih, te vlada umalo monopol jednog izdavača, što je dovelo do nekvalitetnih udžbenika.

Predlažemo liberalniji sistem, korektnije i transparentnije uslove na tenderima, bez korupcije i utjecaja moći pojedinaca“, istakao je Rok Kvaternik, direktor grupacije Klett za jugoistočnu Evropu.

Leave a Reply