Ksenija Renko, programska direktorica Regionalne konferencije za odnose s javnošću PROACTIVE 2022.

Ksenija Renko, programska direktorica Regionalne konferencije za odnose s javnošću PROACTIVE 2022.

Prije gotovo 20 godina imala sam čast biti prva programska direktorica edukativne konferencije o odnosima s javnošću PROACTIVE, koja je po prvi put okupila ugledne PR praktičare i profesionalne komunikatore iz cijele Regije. Zato sam s velikim zadovoljstvom prihvatila dužnost da ponovno budem direktorica programa ove danas najstarije i već tradicionalne Regionalne konferencije za odnose s javnošću.

Baš kao i prvi, PROACTIVE 2022 je u tri dana okupio najuglednije komunikacijske i biznis stručnjake i stručnjakinje iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. U vrhunskim izlaganjima i zanimljivim diskusijama, analizirali smo  probleme i utjecaj dramatičnih promjena u komunikacijskoj industriji i pokušali definirati nove komunikacijske paradigme strateškog komuniciranja. Svjesni smo da u okolnostima COVID-19 pandemije i rata, države, institucije, korporacije i robne marke sve teže uspijevaju očuvati reputaciju i kvalitetnu komunikaciju,  te da intenzitet kriznih situacija s kojima se danas suočavamo nadilazi sva dosadašnja iskustva PR praktičara.

Svjesni smo da živimo u podvojenom svijetu –  svijetu nemira, siromaštva i represije, opasnosti i podjela, svijetu mržnje i rata, ali i da istovremeno živimo u svijetu nade i otkrića, beskrajnih prilika i mogućnosti. Kao što je Emerson davno napisao: “Ovo je vrijeme, kao i sva vremena, vrlo dobro vrijeme, samo ako znamo što ćemo s njim.”

Stoga je misija podizanja etičkih i profesionalnih standarda za PR stručnjake danas veći izazov nego li ikada prije. Izazov koji traži da pronosimo etiku u svakodnevnom životu i koristimo njezin neprocjenjivi utjecaj kako bismo stekli povjerenje i poštovanje naših klijenata suočenih s potpuno novim različitim izazovima. Da kroz svoje poslove pronosimo načelo dobrog i poštenog natjecanja, ali i odlučnost i hrabrost koji izgrađuju srž uspjeha. I da budemo svjesni naše važne društvene uloge da budemo određeni društveni korektiv koji zasigurno ima utjecaja na društvo u cjelini. Dužnost je nas PR veterana da kao brižni učitelji i mentori svoja znanja i iskustva nesebično razmjenjujemo i dijelimo s kolegama, osobito onim mlađim. A proces je često i reverzibilan pa svježina i kreativnost mladih umova, njihova nova znanja i mladenački polet zarazno prelaze na mentora i krijepe ga  i oplemenjuju.

Inovativne teme i vrhunska izlaganja uglednih PR teoretičara i praktičara na ovogodišnjem PROACTIVE 2022  pomaknuli su granice i postavili još više standarde u prezentaciji najnovijih saznanja i iskustava iz moderne prakse i teorije odnosa s javnošću. Trudit ćemo se opet ih pomaknuti na slijedećoj  PROACTIVE konferenciji u svibnju 2023.  Jer edukacija i prenošenje znanja i iskustava jedna je od najvažnijih misija PROACTIVE Kluba – odmah do nesebične profesionalne i kolegijalne potpore, ali i njegovanja novih i starih prijateljstava koja sada traju već desetljećima.

Kudos članovima PROACTIVE Kluba i svim kolegama i prijateljima koji su to omogućili: Dobrila Močević, Dragan Močević, Peđa Ašanin Gole, prof. dr. Dejan Verčić, Miloš Đajić,  Drenislav Žekić, Miloš Čirič, dr. Dragana Đermanović, Vojislav Žanetić, Vladimir Vulić, prof. dr. Danijela Lalić, Ivan Ćosić, prof. dr. Ana Tkalac Verčič, doc. dr. Damir Jugo, prof. dr. Žaneta Trajkoska, prof. dr. Alenka Jelen, dr. Nela Kamarčik, prof. dr. Asim Mujkić.

Leave a Reply