Menadžeri, vjerujte u ljudske potencijale!

pigmalion

Menadžeri, vjerujte u ljudske potencijale!

Otvorim svoju dragocjenu svesku sa NLP Business Practioner seminara i u prvom dahu se napunim snagom pozitivnih uvjerenja koje sam ojačala kroz ovu edukaciju.

Inače, lična uvjerenja svakoga od nas su polazna osnova za naša životna očekivanja, stremljenja, kao i filtriranja onoga što primjećujemo u okruženju. Tako i u NLP-u polazimo od njih, prvo kreiramo ili jačamo svoja korisna uvjerenja i potom učimo NLP tehnike.

Jedno uvjerenje mi je danas zaokupilo pažnju jer često pomislim kako bi bilo dobro kada bi osobe koje vode ljude i timove – menadžeri, živjeli u skladu sa njim.

Poznato je kao Pigmalionov efekat i glasi: Uticaj našeg uvjerenja i očekivanja na ono što se događa određuje naše sposobnosti.

Ono što proizilazi iz toga, a važno je kada su menadžeri u pitanju, je da individualna uvjerenja u sposobnosti druge osobe djeluju veoma pozitivno i mogu drastično povećati sposobnosti i uspješnost te osobe (npr. menadžera na zaposlene, roditelja na djecu).

Ako uzmemo u obzir još jedno korisno uvjerenje – ono da svi ljudi imaju potencijalno ili trenutno stanje koje im je potrebno da ostvare uspjeh – ostaje da vi, dragi moji menadžeri, što više upotrijebite čudesnu moć Pigmaliona!

 

Leave a Reply