Milenijalsi na radnom mjestu – Simon Sinek

Milenijalsi na radnom mjestu – Simon Sinek

Sigurno ste do sada već pročitali puno tekstova na temu „milenijalsa“, „milenijalaca“, odnosno generacije rođene poslije 1984. godine. Specifični su, odrastaju uz tehnologiju, a kako su sad već u godinama kad čine veći dio populacije, najzanimljiviji su marketarima i firmama koje prodaju svoje proizvode.

Ipak, ovaj razgovor Simona Sineka, pisca, govornika i konsultanta o njima govori na jedan prilično opušten i zabavan način, te osvjetljava neke stvari koje možda i nisu u prvom planu kad je ova populacija u pitanju.

Simon priča o tome kako su društvene mreže, odnosno naši telefoni, izazivači zavisnosti jednake onoj koju stvara pušenje ili kockanje. Dopamin koji dobijamo zbog instant priznanja u vidu lajkova, komentara i sl. je isti onaj koji se javlja kod kockanja. Pri tome ističe razliku između normalnog korištenja i pretjerivanja. Kako on kaže – kockanje je zabavno, ali je pretjerivanje sa kockanjem opasno. Slična stvar je i sa društvenim mrežama – ograničena upotreba je super i poželjna, ali je pretjerivanje zabrinjavajuće i dovodi do poremećaja.

Najveći problemi sa milenijalsima su po pitanju radnih mjesta i poslova. Navikli na brzinu, fali im strpljenja – da se trude, da se posvete bilo čemu i da čekaju i požrtvovano rade na zadacima. Oni žele priznanja što prije, žele da ostvare neki uticaj na društvo, okolinu, na poslu – čim prije. Baš strpljenje i jeste ključna stvar koju moraju nekako steći jer je ključno u životu, a ne samo na poslu.

U svakom slučaju je njegovo viđenje vremena u kojem živimo zanimljivo i preporuka je da odvojite 10 minuta te pogledate ovaj razgovor – vjerovatno ćete i sami poželjeti da neke stvari promijenite u svom načinu korištenja društvenih mreža.

Leave a Reply