Odnos između kreiranja i konzumiranja sadržaja – kako naći zlatnu sredinu

Odnos između kreiranja i konzumiranja sadržaja – kako naći zlatnu sredinu

Prije par dana sam čitala zanimljiv tekst The Tension (and Relationship) Between Creating and Consuming i od tada sam se čak nekoliko puta vraćala na njega. Valjda sam u njemu pronašla nekoliko rečenica koje su me natjerale na razmišljanje, pa sam u tom procesu preispitivanja i sama tražila neke odgovore.

Riječ je o sadržaju, sve češće spominjanoj riječi u današnje vrijeme. Kako kaže u tekstu:

Sadržaj je novčić koji ima dvije strane – kreiranje i konzumiranje.

I upravo se čitav tekst bavi time – koliko sadržaja kreirati i koliko konzumirati.

Svako od nas danas često provede mnogo vremena konzumirajući mnogo sadržaja – od iščitavanja bezbroj statusa na Facebooku i ostalim društvenim mrežama, preko čitanja beskrajnih blog postova i online članaka. I tu se vrlo lako može izgubiti iz vida smisao i cilj – zbog čega ih uopšte čitamo i konzumiramo.

Ako govorimo o kvalitetu – pretpostavljam da je svima cilj napraviti i kreirati što kvalitetniji sadržaj, zar ne? Taj kvalitet je neophodan u oba slučaja – i kod kreiranja i kod konzumiranja.

– Konzumiranje sadržaja edukuje nas. Kreiranjem sadržaja edukujemo druge.

– Konzumiranje sadržaja ohrabruje nas. Kreiranjem sadržaja ohrabrujemo druge.

Uspjeh je naći pravi balans između ovog.

Činjenica je da postoji mnogo dobrog i interesantnog sadržaja. Ali takođe možemo sresti mnogo toga što nije uopšte zanimljivo niti korisno. Osim toga, za iščitavanje svega onog što je dobro bi nam trebalo previše vremena. Ako bi samo to radili i to nam neko plaćao onda to ne bi bio problem. Međutim, činjenica je da od toga ne možemo živjeti, zar ne?

I šta ako imate ne znam koliko blogova i tekstova u svojoj RSS listi ili svaki dan provedete neko vrijeme iščitavajući tekstove online?

Ako svo to „znanje“ koje  tako spremite u svoju glavu ne dovede do neke konkretne akcije – postavlja se pitanje – koji je smisao svega? Ako vas to ne natjera ili potakne da sami kreirate nešto – zašto onda to raditi?

U svakom slučaju je preporuka – da, konzumirajte dobar sadržaj! Ali nakon toga uzmite u ruke tastaturu, olovku, kist ili čekić i napravite nešto sami.

U tekstu se takođe kaže da ne postoji zlatno pravilo niti tačan omjer koji određuje koliko je potrebno sadržaja stvoriti u odnosu na konzumirani. To svako za sebe treba da pronađe i odluči. Do toga je najlakše doći ako sebi odgovorimo na pitanja:

– Koliko toga sam napravio u proteklom mjesecu?

– Koliko toga sam konzumirao u proteklom mjesecu?

Ulaz bez izlaza vodi do opstipacije (zatvora). Izlaz bez unosa vodi do stagnacije.

Jednostavno je – ako želimo napredovati u bilo kom polju moramo raditi na sebi, istraživati i učiti. Ali sve to bez kreiranja gotovih proizvoda u bilo kom obliku nema smisla.

Balans nije jednostavno naći, ali je istovremeno neophodno. Samo u tom slučaju možemo davati dobre rezultate u poslu, ali i u privatnom životu.

Leave a Reply