Održan prvi festival jednominutnog filma “Imate minut?”

festival-jednominutnog-filma

Održan prvi festival jednominutnog filma “Imate minut?”

Prvi dječiji festival jednominutnog filma “Imate minut?”, na kojem su prikazana 22 filma koja su u cjelosti napravila djeca iz 11 opština u sklopu programa “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH” održan je danas u Banjoj Luci.

festival-jednominutnog-filma-1

Uz prisustvo autora filmova, njihovih porodica i prijatelja iz škole, predstavnika vlasti u BiH, Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, UNICEF-a i mnogih drugih gostiju prikazani su filmovi koji su ušli u najuži izbor od ukupno 105 snimljenih filmova, te su u sklopu svečane ceremonije proglašeni najboljim u nekoliko kategorija. Tim agencije PRIME Communications pružio je PR podršku, pomogao u organizaciji događaja, te bio zadužen za online komunikaciju.

festival-jednominutnog-filma-2

Djeca iz 11 opština obučena su da filmskim jezikom formulišu svoje ideje, snime i montiraju video materijal, ispričaju ideju u minuti i pretoče je u film koji će dobiti pažnju javnosti i potaći donosioce odluka na rješavanje problema. Mnogi od njih su veoma dirljivi i preporučuju konkretne prijedloge za poboljšanje uslova za odrastanje i inkluzije djece. Nekoliko filmova je pokrenulo već predstavnike lokalnih zajednica da reaguju, a mnoga djeca koja su bila dio ovog projekta će sigurno nastaviti da se bore za svoja prava i da će i u budućnosti pronalaziti načine kako poboljšati okruženje u kojem odrastaju za svako dijete.

festival-jednominutnog-filma-3

Svih 105 filmova možete pogledati na ovom linku http://www.facebook.com/zasvakodijete/app_143754169116799.

Leave a Reply