Podrška jačanju medija u zaštiti i promociji prava djeteta

Podrška jačanju medija u zaštiti i promociji prava djeteta

foto: Almir Panjeta

Dvije svečane ceremonije otvorile su sedmicu obilježavanja 70 godina UNICEFa.

Proteklih sedam mjeseci obilježio je rad na projektu „Podrške jačanju medija“ fokusiranog na najbolji interes djeteta u javnoj sferi.

Svečanost je počela uručenjem nagrada i zahvalnica najboljih pojednaca i pojedinki i najboljih predškolskih ustanova na konkursu „Naše priče za najbolje vrtiće“ kao i posebnih priznanja za troje posvećenih profesionalaca razvoju, inkluziji i zaštiti djeteta: dr. sc. Adila Pašalić-Kreso, dr. sc. Pero Spasojević i dr. sc. Zora Marendić.

Ceremonijom dodjele priznanja i zahvalnica za novinarski doprinos zaštiti i promociji prava djeteta završen je prvi dan svečnosti a članovi i članice žirija su, nakon pregledanih 64 rada od četrdeset troje autora, donijeli jednoglasne odluke. Ovogodišnji dobitnici i dobitnice priznanja i zahvalnica su: Semir Mujkić i Haris Čalkić za najbolji tekst objavljen u štampanim medijima; Koraljka Kurcenberger za najbolji radio prilog; Dženana Karabegović i Mirna Sadiković za najbolji televijski prilog te Amer Tikveša za najbolji internet tekst.

Posebna zahvalnica za doprinos zaštiti i promociji prava djeteta u okviru programa „Pravda za svako dijete“ dodjeljena je za priču koju je Jelena Denda Borjan napisala za portal Moja Hercegovina. Posebno priznanje za životni doprinos promociji prava djeteta uručeno je Snježani Galić, dugogodišnjoj urednici dječjeg programa BH radija.

Zahvalnice za doprinos promocija zaštite i prava djeteta uručene su ekipi RTV USK, ekipi Političkog magazina BHT1, ekipi emisije Roditeljski sastanak i Milkici Milojević, novinarki i aktivistici.

Najavljena je finalna faza izrade „Smjernica za zaštitu najboljeg interesa djeteta u medijima“, projekta koji je ujedinio 21 koautora u zajedničkoj misiji kreiranja smjernica za kreatore medijskih sadržaja. Koautori smjernica su univerzitetski profesori, novinari, zagovarači prava djeteta i aktivisti koji, svako iz svog domena znanja i prakse žele da doprinesu stvaranju bolje uređenog medijskog prostora i poštovanju dječjih prava.

Agencija je koordinisala i, u saradnji sa UNICEFom, realizovala ove aktivnosti.