PR-ovci moraju bolje razumjeti konceptualni okvir u kojem djeluju

Bill-Nichlos

PR-ovci moraju bolje razumjeti konceptualni okvir u kojem djeluju

Prime Communications tim će na ovogodišnjem PROACTIVE-u, ali i po prvi put u Bosni i Hercegovini ugostiti predavača Billa Nicholsa, profesora sa „Bucks New Universty“ iz Velike Britanije. Gospodin Nichols iza sebe ima 30 godina iskustva u marketingu i komunikacijama tokom kojih je radio sa klijentima poput British Tabbacco, IBM, Ingersolla, Tektronix i Xerox, te kabinet zamjenika Tonya Blaira. Vodio je londonske kancelarije američkih agencija za odnose s javnošću Edelman i HHCC, a vlastitu konsultantsku agenciju za odnose s javnošću „Whiteoaks“ pokrenuo je 1993. godine. Trenutno radio kao savjetnik jednog od vodećih britanskih pravnih društava, te kao savjetnik za strategiju razvoja tri agencije za odnose s javnošću i jedne bliskoistočne vlade na području upravljanja ugledom.

Kao uvod u predavanje koje je gospodin Nichols pripremio za učesnike ovogodišnjeg PROACTIVE-a a koje će govoriti o promjenama kroz koje prolazi profesija odnosa s javnošću, te kako će se to odraziti na PR-ovce i one koji to žele postati napravili smo kratki intervju.

Na koji način se uloga PR profesionalaca izmijenila posljednjih godina? Zašto kompanije bilo male ili velike trebaju PR i PR-ovce?

Desetljećima PR je bio sinonim za odnose s medijima. Danas je to prilično svaki vid komunikacije – direktne i indirektne – sa bilo kojim auditorijem. Činjenica je da nema kompanije koja ne komunicira sa okolinom. Samo to može raditi dobro ili loše. Naš zadatak je pokazati koju zaista vrijednost ima to „raditi dobro“.

Koji savjet biste dali mladom preduzetniku koji započinje svoj prvi samostalni posao, naročito ako je njegov budžet ograničen?

Kada u Silikonskoj dolini preduzetnik dođe po odobrenje za kapital, često prvo pitanje koje mu postave je „da li ste angažovali PR kompaniju?“. Što u bilo kojem kontekstu zaista ima smisla. Možete imati odličnu ideju, izvrstan proizvod i dobar izvor finansiranja. No ukoliko niko ne zna da postojite i na koji način da vas pronađe, zaista imate vrlo male šanse ili nikakve. Imam priliku kroz posao susretati se sa mnogo preduzetnika koji imaju male firme i skoro svima moram reći: „Vičite o sebi!“.

Prema Vašem mišljenju, kako trenutne globalne promjene utiču na PR profesiju i PR-ovce?

PR „biznis“ sazrijeva. Više postaje „profesija“ koja će se u ne tako dalekoj budućnosti tretirati slično kao i advokati, računovođe i slično. To znači ponašati se zrelo i preuzeti mnoge odgovornosti: na primjer, mi smo veliki publicisti; menadžeri tako dragocijene reputacije; kreatori ključnih dijaloga i rasprava. Ali isto tako mi još uvijek učimo šta sve to znači.

Koji su to najveći izazovi sa kojima se susreću PR-ovci?

To što PR postaje profesija. To što se suočavaju sa digitalnom tranzicijom. Učenje kako strateški koristiti i upravljati društvenim medijima, te rad u pretežno vizualnom modu.

Da li imate neki savjet za PR-ovce kada govorimo o znanjima i vještinama koje moraju njegovati kako bi postali iznadprosječni u njihovom poslu, ali i bili u mogućnosti odgovoriti na sve nove izazove?

Obzirom da se time bavimo, vrlo često zaboravimo kako su naše vještine zaista posebne (sposobnost da jasno pišemo i komuniciramo, transformišemo nešto jako kompleksno u nešto jednostavno i smisleno, napravimo i prodamo ključne ideje)… One uvijek mogu napredovati. Kao i pijanista ili izvanredni sportista moramo vježbati i usvršavati se svaki dan. I moramo bolje razumjeti konceptualni okviru u kojem djelujemo(poslujemo); poznavati mjesto gdje se susreću lingvistika i socijalna psihologija!

Kako vidite PR industriju za 10 godina i da li možete predvidjeti trendove koji dolaze?

Zasigurno kao veću industriju, vjerovatno i moćniju, izloženu političkim kritikama. Pa čak kao još uzbudljiviju i bogatiju za još više različitosti nego danas.

Obzirom da radite sa studentima i da ste upoznati sa njihovim očekivanjima, koji je Vaš savjet za one koji namjeravaju započeti PR karijeru i one koji su tek na početku?

Radi i uči. Mislim da raspravljanje o tome šta je bolje teorija ili praks samo odvlači pažnju od suštine. Teorija je objedinjena praksa… ona kreira mapu kako bi dobili najviše iz prakse. Šta savjetovati nego nauči nešto novo svaki dan i radi (praktikuj) nešto novo svaki dan.

Više o PROACTIVE-u možete saznati na www.proactive.ba

Leave a Reply