Predstavljeni rezultati projekta realizovan od Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK

Predstavljeni rezultati projekta realizovan od Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK

Na konferenciji za medije, održanoj u Tuzli, predstavljeni su rezultati projekta „Podrška upravljanju otpadom za Tuzlanski kanton“ koji je realizovalo Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.

Projekat je imao za cilj podizanje svijesti javnosti o štetnosti neadekvatnog upravljanja otpadom i njegovog utjecaja na zdravlje stanovništva i okoliš, te informisanje građana o stanju i negativnom utjecaju nesanitarnih općinskih odlagališta.

Aktivnosti, predviđene projektom, su realizovane u svim općinama Tuzlanskog kantona sa namjerom da se podigne svijest stanovništva o opasnim posljedicama koje će nemaran odnos prema otpadu prouzrokovati.

Agencija PRIME Communications pružala je PR podršku svim realizovanim aktivnostima u sklopu projekta “Podrška upravljanju otpadom za Tuzlanski kanton”.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona pokrenulo je projekat “Podrška upravljanju otpadom za Tuzlanski kanton” želeći informisati građane o mogućnostima i potrebi izgradnje sanitarnih deponija, ali i upoznati ih sa problematikom upravljanja otpadom, te kroz naš zajednički rad i rad sa predstavnicima općina, komunalnih preduzeća i NVO-a stvoriti polazne osnove za rješavanje osnovnih problema sa otpadom na ovom području.

Svjesni smo da se mnoge prepreke ne mogu ukloniti preko noći kao i da se svijest građana ne može promjeniti jednom kampanjom, ali smo uspjeli da građane Tuzlanskog kantona informišemo podjelom informativno-edukativnih letaka, emitovanjem emisija o ovoj problematici, kroz edukativne radionica po školama i druge aktivnosti koje su potaknule građane da razgovaraju i razmišljaju o problematici sa otpadom, i potrebi pronalaska rješenja, kao i pružanju podrške, istakla je Jadranka Miraščić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.

Predstavnicima medija predstavljene su realizovane aktivnosti i dodatno je istaknut značaj medija u edukaciji i informisanju građana o upravljanju otpadom.

]]>

Leave a Reply