Prezentacija BELLS pokreta u Banjaluci

Prezentacija BELLS pokreta u Banjaluci

31.08.2010 u Banjaluci održana konferencija za novinare s ciljem promocije Bells pokreta zapadnog Balkana i BiH.

Bells pokret se zalaže da zemlje zapadnog Balkana kao buduće članice EU primjene standarde održivog razvoja.

Ciljevi BELLS pokreta su da zaštita životne sredine bude jedan od tri najvažnija prioriteta donosioca odluka na prostoru zapadnog Balkana.

Kroz dosadašnje aktivnosti okupili smo preko 100 narodnih poslanika zemalja u regiji u Zelene parlamentarne grupe koje djeluju na državnom nivou.

Svrha projekta u BiH je da pomognemo da donosioci odluka donesu krovni zakon o zaštiti životne sredine, kao i da lokalne samouprave imaju više sredstava za pristupne fondove Evropske unije”, izjavila je Aleksandra Knez – Milojković, regionalna koordinatorica BELLS pokreta za zapadni Balkan.

BELLS pokret BiH se zalaže da upozna interesnu javnost sa standardima Evropske unije po pitanju zaštite životne sredine.

Neophodno je uspostaviti partnerstvo građana i lokalnih uprava u cilju produbljivanje saradnje ova dva sektora kako bi se došlo do kvalitetnih rješenja. U BiH je oformljena Zelena parlamentarna grupa čime želimo da ubrzamo proces donošenja odluka. Imamo podršku 5000 građana BiH koji smatraju da je neophodno da predstavnici političkih partija u svoje programe unesu pitanja zaštite životne sredine.

“Cilj nam je da se donosioci odluka ozbiljnije posvete realizaciji programa iz oblasti zaštite životne sredine, a sa druge strane da građani aktivnije budu uključeni u proces donošenja odluka kroz inicijative i lokalne akcije”, istakla je Sabina Jukan, nacionalna koordinatorica BELLSpokreta u BiH.

“Na svom putu ka EU moramo ubrzati donošenje krovnog zakona iz oblasti zaštite životne sredine. Nemoguće je imati pristup IPA fondovima ako nemamo procedure koje poštuju standarde zaštite životne sredine. Regionalna saradnja je bitna i iz razloga što smo u regiji povezani i sa prirodnim ekosistemima za čiju je zaštitu neophodan integralan pristup, a saradnja između država je neophodna.Značajan doprinos razvoju lokalnih sredina jedan od ciljeva Zelene parlamentarne grupe”, izjavio je Lazar Prodanović, poslanik Parlamentarne Skupštine BiH i koordinator Zelene Parlamentarne Grupe.

Na konferenciji za medije istaknuto je da je nacrt krovnog zakona za zaštitu životne sredine u procesu pripreme i da su parlamentarci, predstavnici biznis i NVO sektor koji su neophodni za konačnu izradu zakona. Ovim zakonom se ispunjava prvi prioritet pristupnom partnerstvu prema EU. Zakon ne oduzima ovlasti entitetskim vlastima, nego samo formira koordinacionu mrežu svih aktivnosti koje su bitne za BiH.

]]>

Leave a Reply