Priča jedne boce

poruke-u-boci

Priča jedne boce

Savremeni sistem upravljanja otpadom na prvom mjestu podrazumijeva smanjenje stvaranja otpada,
odnosno stvaranje što manje količine otpada, što bi otprilike značilo:

  • Ne kupuj nešto što ti zapravo nije ni potrebno
  • Kupuj proizvode sa što manje ambalaže
  • Iskoristi ponovo sve što možeš

Kad sve ovo gore ispoštujemo, i kad dođe vrijeme da se „riješimo“ nečeg što nam više ne treba, to treba da uradimo na što pravilniji način, a to je da odvojimo otpad koji može da se reciklira ili kompostira, a ostalo u kontejner za miješani otpad.

poruke-u-boci-1

Prošle sedmice smo, u ime preduzeća Čistoća a.d. Banja Luka, slali pozive novinarima za druženje na kom bi se između ostalog, predstavile i aktivnosti ovog preduzeća u 2013. godini koje su usmjerene u pravcu podizanja javne svijesti o efikasnom upravljanju otpadom.

Poziv je bio poruka u boci, a boca je imala svoju priču. Priča jedne boce je, koliko smo mi upoznati, počela na Mediteranu, pretpostavljamo negdje na ostrvima u Jadranskom moru i doputovala je do banjalučkih novinara da im ispriča svoju priču i da nastavi svoje putovanje kroz dalje druženje sa njima, da bude dom omiljenom napitku svog novog prijatelja ili šta god bude zgodno za njen dalji život.

saksije

Na jednostavan i kreativan način, željeli smo ukazati na sistem ponovne upotrebe ambalaže, odnosno da dosta toga možemo ponovo da upotrijebimo na više načina i tako smanjimo negativan uticaj na životnu sredinu.

Reuse duh je nastavljen i na samom druženju, dekoracija na stolovima su bile biljke u teglama, koje su poslužile kao saksije, na jesen ćemo vidjeti šta ćemo sa njima. Ja glasam za ajvar :-)!

Leave a Reply