Proactive 2014 je deseti, jubilarni i poslednji

proactive 10

Proactive 2014 je deseti, jubilarni i poslednji

Prije nego što dobijem mnoga pitanja i komentare oko toga zašto je jubilarni, deseti po redu Proactive 2014. godine ujedno i poslednji, bolje je da sam objasnim razloge.

Jednostavno, vrijeme je da zaokružimo priču.

Kada smo počinjali 2005. godine nismo ni slutili da ćemo uspjeti napraviti ovako lijepu i uspješnu priču. I ovaj put moram posebnu zahvalnost izraziti Kseniji Renko  i Milošu Čiriču  za pomoć kod pripreme programa prve konferencije a potom posebnu zahvalnosti Peđi  koji je svih devet konferencija bio sa nama i Drenislavu  koji daje poseban pečat našim druženjima. Svake godine pred nama je bio sve veći izazov: kako da novi Proactive bude bolji, kvalitetniji i uspješniji od prethodnog. Svaki put smo mislili da je to nemoguća misija a ipak uspijevali pomjeriti granicu. I povećati očekivanja učesnika. Strepili smo od otkazivanja predavača u poslednji čas. Strepili smo da li će svi zdravo i bezbjedno doputovati i otputovati. Brinuli da li će se predavanja dopasti svima, kakve će biti žurke i još mnogo sitnih detalja koje samo organizatori vide i znaju. Mislim da smo u toj misiji poslednjih devet godina uspijevali. Proactive je zaista uticao na živote i karijere mnogih učesnika.

Malo sam se umorio. Došlo je vrijeme da se promijeni koncept a onda to više neće biti isti Proactive. Takve konferencije su skupe a ne možemo se baš pohvaliti zainteresovanošću sponzora ili nekom drugom podrškom.  Sve je više besplatnih konferencija koje iimaju istu ili sličnu ciljnu grupu a Proactive nije u mogućnosti funkcionisati na taj način. U nekim institucijama i kompanijama je na snazi zabrana učešća na Proactivu pa treba i njima pomoći da malo uživaju. Na kraju krajeva nije loše završiti jednu priču kada je najbolja i kada će svima ostati u najljepšem sjećanju.

Proactive  je omogućio da nastanu mnogo nova prijateljstva, poslovne veze pa možda i simpatije. Poznajem bar dvadeset ljudi kojim je Proactive totalno promijenio život. Tamo su upoznali nove najbolje prijatelje ili preko networka konferencije otišli na druge konferencije gdje su upoznali ljude koji su im promijenili život. Neki su odlučili da započnu potpuno drugačije karijere, da rade stvari koje do tada nisu ni znali da postoje. Neki su pak, poput Gage, svoje briljantne karijere započeli kao predavači upravo na našoj konferenciji.

Sve u svemu, bilo je lijepo, trajalo je dovoljno dugo. Neka ostane u našim sjećanjima kao jedna lijepa priča, jedno poglavlje u životima i karijeri koje nam je donijelo mnogo lijepih trenutaka.

Oni koji još nikada nisu bili imaju samo još jednu priliku da osjete tu čudesnu energiju naših druženja na Kozari. U hotelu ima samo 40 soba i 100 kreveta i sve su već zauzete, samo trebamo javiti imena.

I nije fora nego od srca hvala svim sponzorima kojih nije bilo mnogo ali su nas nesebično pomagali godinama poput Fabrike duhana Sarajevo, Podravke, Euroblica i drugih, hvala Prime timu koji je doprinio da se svi učesnici lijepo osjećaju, hotelu Monument i Kozari koji su sinonim za Proactive (2011.godine su svi govorili idemo na Kozaru na Vlašić jer je Proactive te godine bio na Vlašiću), hvala predavačima koji su uvijek bez naknade (jeste, važno je i to napomenuti) dolazili na konferenciju.

Vidimo se 22. maja a onda se možda sretnemo u nekoj drugoj “Proactive priči”.

(5) Comments
  1. Šteta, ali razumem razloge. Svaka čast za svaki prethodni Proactive, čula sam sa svih strana samo reči hvale.
    No, verujem da kad se odlučite za neku novu konferenciju, biće to sa jednakim i većim uspehom od Proactiva.

  2. Svaka čast na urađenom i na onome što dolazi nakon svega, a sigurno će doći. Ovaj potez i ova zahvalnica su samo pokazatelj vaše zrelosti i svaka čast na tome! Siguran sam da će Proactive10 biti epic!

Leave a Reply