Proactive 8 – konferencija koja je pomjerila granice i postavila nove izazove

Proactive 8 – konferencija koja je pomjerila granice i postavila nove izazove

 

Nisam do sada imala priliku posjetiti konferenciju Proactive, ali nakon ove kojoj sam prisustvovala jedino što mogu reći jeste da ću, ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, sasvim sigurno postati jedna od onih koji je redovno posjećuju.

Za one koji ne znaju, Proactive je edukativna konferencija o odnosnima s javnošću koju organizuje PR agencija Prime Communications, a ova koja je upravo završena je bila 8. po redu. Održana je na Kozari u hotelu Monument od 24. do 26. maja, a u njoj je učestvovalo više od stotinu učesnika.Dva dana nakon završetka još uvijek stižu vrlo pozitivne reakcije svih prisutnih, a ja ću pokušati da vam ukratko sumiram šta smo sve tamo slušali i učili.

Prvi dan je počeo predavanjem jednog od najvećih evropskih PR praktičara, Paskala Beklera (Pascal Beucler). Paskal je potpredsjednik i glavni strateg MS&L grupe i predavač na Sorbonne-i uglednoj francuskoj poslovnoj školi HEC a pričao je o značaju integracije ljudi u djelovanje kompanija i organizacija i ostvarivanju ciljeva, predstavljajući komunikacionu platformu PruPle – Cilj&Ljudi.

Nakon njega nam je Slavica Squire pričala o Uspjehu kroz internu komunikaciju, predstavljajući NLP – Neuro Lingvističko Programiranje.

Poslije nje je Lidija Capković Martinek predstavila slučaj “Vulkanska erupcija na Islandu – zatvoreno Evropsko nebo”. Nakon toga je uslijedio Proactive World Cafe – radionica na kojoj smo slušali i diskutovali o 6 različitih tema sa različitim predavačima. To su bili Drenislav Žekić, Robert Ličen, Peđa Ašanin Gole, Ksenija Renko, Robert Čoban i Dragan Močević. Zanimljiv način koji zaista otvori puno novih pogleda na teme o kojima smo pričali.

Prvi dan predavanja je završio Miloš Čirič sa temom “Samopromjene”.

Drugi dan je počeo zanimljivim predavanjem “3u1”. Ivan Ćosić je pravio prezentaciju i onda su Drenislav Žekić, Peđa Ašanin Gole i on održali predavanje na osnovu nje. Svako iz svog ugla i svako različito. Učesnicima se jako svidjelo.

Nakon Ivana o “Odnosima s blogerima je pričala Dragana Đermanović, a njeno predavanje je završeno radionicom na istu temu.

Ivan Ćosić je zatim održao zanimljivo predavanje o Ličnom brendiranju.

Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke je održao predavanje o kojem se još uvijek priča. Pričao je o Komuniciranju kao sastavnom dijelu korporativnog upravljanja.

  A drugi dan je završen panelom o Političkom komuniciranju u regiji u kojem su učestvovali Miloš Đajić, Igor Radojičić, Marko Rakar i Sebastjan Jeretič. Treći dan je otvorila Slađana Paunović pričajući o Rebrandingu TV Prva. Slučaj iz prakse koji su svi pažljivo slušali.

Nakon nje je Jagoda Matrak ispričala o sponzorstvu koncerta Balkan Investment Banke kroz predavanje “Win Win – Sponzorstvo / PR / Gerila marketing”.

Konferenciju je zatvorila Dragana Đermanović predavanjem Just about “C” – Content Curation, Crowd Voting & Cross Linking.

Prvi put je konferencija Proactive imala i službene blogere, a kako su svi napisali jako zanimljive tekstove preporučujem da posjetite i njihove blogove.

Miloš Petrović na svom blogu kaže:

Iskreno, oduševljen sam organizacijom, lokacijom, ali pre svega ljudima koji su danas ovde. Ovaj kraj je stvarno fenomenalan i morate ga obići. Lepo je doći u mesto gde ti je deda rođen 🙂

Postovi koje je napisao o konferenciji možete pročitati na Proactive Kozara 2012 (I dan) i #Proactive8 2012 (II dan)

Miloje Sekulić je rekao da će sigurno doći i iduće godine. Razloge za to možete pročitati u tekstu Zašto ću u maju 2013 godine doći na PRoactive konferenciju?, a preporučujem i njegov prvi tekst o konferenciji Izlazak iz kutije #PRoactive8 (loading)

Vladimir Stanković DedaBor je između ostalog rekao

Iza nas je izuzetno zanimljiv dan. Odlično koncipiran sadržaj i odabir predavača. Ogroman plus sa moje strane a bio sam na mnogim konferencijama. Organizacija do savršenstva, prijatna atmosfera, bez jurnjave i preopterećenja u tajminzima izmedju predavanja. Solidne pauze i odlična posluženja.

Njegove tekstove možete pročitati na #PROACTIVE8 2012 Kozara, #Proactive8 dan mladosti, slet radosti i Oj Kozaro mila mati

 

Ivan Ćosić u svom tekstu Hvala #Proactive8 kaže: A kako je bilo na samoj konferenciji? Fantastično. Proactive je jedna od četiri konferencije zajedno sa WebFestom, biZbuZZom i Etrgovinom, koje su kod mene u kalendaru zabeležene pod “obavezno prisustvo”. Ništa više od toga neću reći.

O Proactive je pisao i najčitaniji bloger iz Slovenije Roni Kordiš u tekstu Proactive konferenca – Kozara, a posebno je obradio predavanje Zvonimira Mršića u Zvonimir Mršić – predsednik uprave podjetja Podravka.

Takođe je konferencijom jako zadovoljan i Tarik Kapetanović koji u svom tekstu Neki novi Tito kaže:

Bili smo proaktivni, twittali smo, blogovali, pravili lične kontakte i kreirali veze. Predavači su bez uzmicanja dijelili svoja znanja i vještine te kontakte i savršeno izbalansirane poslovne uspjehe koji mnogo govore o njima. Bili smo dobri i darežljivi. U nekim situacijama toliko isti i jednaki da sam pomislio kako se nalazim u nekom drugom vremenu.

A o Proactive sam pisala i ja na svom blogu u tekstu Sumirani utisci sa #Proactive8 – vidimo se na #Proactive9

Fotografije sa konferencije možete pogledati na Proactive 2012 i Pr8active

Ono što je generalni zaključak svih učesnika jeste da jedva čekaju Proactive 9 koj ije zakazan za 23- maj 2013. godine, nadamo se na istom mjestu.

Leave a Reply