Predavači 2022

Prof. dr. Alenka Jelen, University of Stirling, Škotska, Velika Britanija

Doktorirala je sociološko-komunikacijske nauke na Univerzitetu u Ljubljani a pridružila se Univerzitetu Stirling 2013. godine. Univerzitet Stirling je jedina kontra-škola Grunigovih teorija odličnosti i univerzitet koji je prvi uveo studij odnosa s javnošću u Evropi.

Trenutni istraživački interes dr Jelen su odnosi s javnošću, političke i komunikacijske studije sa fokusom na odnose s javnošću kao akademsku disciplinu; odnosi između medija i politike; rod u medijima i odnosima s javnošću; zdravstvena komunikacija u oblastima reproduktivnih prava i COVID-19 i javna komunikacija o gubitku i smrtnosti.

 

Vladimir Vulić, Digitalizuj.me, Podgorica, Crna Gora

Vanja je nezavisni konsultant u oblasti digitalne transformacije, inovacija i digitalnog marketinga, koji pomaže organizacijama u prevazilaženju prepreka i iskorištavanju prilika koje donosi digitalno doba. Suosnivač je i predsjednik Digitalizuj.Me, nevladinog udruženja koje nastoji da pomogne građanima i organizacijama u Crnoj Gori da razumiju i iskoriste uzbudljive nove šanse za društvene promjene i biznis u digitalnom okruženju. Vanja je programski direktor Spark.me, jedne od najvećih marketinških konferencija u Jugoistočnoj Evropi, čiji je organizator kompanija doMEn d.o.o, agent registracije crnogorskog nacionalnog internet domena – .ME.

Govorio je na više od 150 konferencija i korporativnih događaja u 22 države na četiri kontinenta, od Perua do Tajvana. Bio je TEDx govornik tri puta.

Miloš ČiričM.Lobos, Ljubljana, Slovenija

Jedan je od najvećih stručnjaka u području lobiranja, provođenja promjena i vođenja kampanja. Sarađivao je sa brojnim kompanijama poput: LEK, KD, Sava Kranj, Nova KBM, HIT, GZS, Danfoss, Volksbank, Ljubljanska burza, OMV… Autor je i koautor i predavač programa iz područja komunikacije, upravljanja promjenama i lobiranja.

Miloš Đajić, CMV

Aktivista u duši, ljevičar, uvijek spreman da se bori za pravdu i javni interes. Osnivač Centra modernih veština, organizacije civilnog društva aktivne na polju političkog obrazovanja, promocije socijaldemokratije, javnog zagovaranja i komunikacije.

Ivan Ćosić, Još podcast jedan i BUCkast

Domaćin podcasta „Još podkast jedan“, osnivač i domaćin konferencije “radi globalno, živi lokalno” konferencije wwvrsac, vlasnik agencije Plain&Hill, dizajner, kreativac i predavač na brojnim domaćim i regionalnim konferencijama uključujući i TEDx konferencije na kojima je govorio dva puta.

Jelena KalinićQuantum of Science

Naučna (STEM) novinarka, aktivistica za naučnu pismenost i obrazovanje. Jelena je diplomirana biologinja a završila je i ruski jezik i komparativnu književnost. Autorica je portala Vakcine.ba i bloga Quantum of Science.

Šejla RamovićInstagram influenserka

Šejla Ramović je diplomirala je na Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru. Bavi se marketingom – influenserka je – Instagramerka, YouTuberka, preduzetnica.

Drenislav Žekić

Predavač odnosa s javnošću na Visokoj školi za komunikacijski menadžment „Edward Bernays“ u Zagrebu, te na Londonskoj školi za odnose s javnošću (LSPR).  Vodio je niz samostalnih i timskih lobističkih, komunikacijskih i marketinških projekta nagrađivanih u zemlji i inostranstvu. Danas je zastupnik agencija Preclarus komunikacije i MKM plus, a vodi s ekipom saradnika komunikacijske, marketinške, lobističke i poslovne projekte, te radi kao savjetnik i lobista vodećim managerima i kompanijama u Hrvatskoj i inostranstvu. 

Ksenija Renko, Hrvatska

PR konsultantica i predsjednica Programskog odbora konferencije PROACTIVE 2022. Osnivačica i direktorica JUPITER Strategic Consultinga, ima dugogodišnje iskustvo i impresivan portfelj uspješnih komunikacijskih projekata za međunarodne i privatne kompanije u različitim sektorima, kao i za brojne organizacije i institucije na međunarodno finansiranim projektima.

Peđa Ašanin Gole, Slovenija

Partner i istraživač na Ennoema Institutu za jezikoslovne, filozofske i društvene studije te viši predavač strateških komunikacija na Visokoj poslovnoj školi Ljubljana, Slovenija, i gostujući predavač na Institutu za komunikologiju Skoplje, Makedonija. Ima više od 30 godina praktičnog iskustva u području odnosa s javnošću u javnom i privatnom sektoru u Sloveniji i inostranstvu.

Prof. dr. Dejan VerčičFakultet društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani i Herman & partnerji, Ljubljana, Slovenija

Profesor, rukovodilac Odsjeka za komunikologiju i voditelj Centra za marketing i odnose s javnošću na Fakultetu društvenih naula Univerziteta u Ljubljani, te partner u strateškoj komunikacijskoj grupi Stratkom d.o.o. , Slovenija. Redovni je govornik na univerzitetima, akademskim i stručnim skupovima širom svijeta i drugi je najcitiraniji PR stručnjak na svijetu u poslednjih 15 godina, odmah nakon legendarnog Džejsma E. Gruniga.

Dr. Nela Kačmarčik, BiH

Doktorica ekonomskih znanosti, MA managementa sa 25 godina iskustva u profesionalnim komunikacijama. Pomaže da važne ideje “osvoje digitalna srca” i da vrijedni ljudi zarade bolje tako što će efektnom komunikacijom bolje predstaviti sebe i ono što rade. Kreirala je platformu Misija: Moguće kroz koju skuplja mozaik poruka “mlađima sebi” i to tako što govorimo o rješenjima umjesto o problemima. Vjeruje da je komunikacija ključ za efektnu promociju, i da online prostor pruža neograničene potencijale.

Prof. dr. Danijela Lalić, Srbija

Redovna profesorica na Fakultetu tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment. Predavačica je na osnovnim, master, specijalističkim i doktorskim kursevima iz oblasti marketinga, odnosa s javnošću, upravljanja korporativnim komunikacijama i poslovne komunikacije. Konsultantica je Pertla Solutions.

Posjeduje značajno praktično i profesionalno iskustvo iz oblasti komunikacija. Njena interesovanja i istraživanja su usmjerena na: društvena umrežavanja, onlajn komunikaciju, internet i intranet sisteme, interne odnose, ljude i nove tehnologije. Aktivno je uključena u nekoliko međunarodnih projekata, kao i angažovana na projektima Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja. Takođe radi kao eksterna savjetnica za interne i eksterne za nekoliko privrednih organizacija. Bila je predsjednica žirija za dodjelu godišnjih PRiznanja komunikacionim profesionalcima, član upravnog odbora Društva Srbije za odnose s javnošću. Članica je radne grupe za edukaciju i razvoj društveno odgovornog poslovanja Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija u Srbiji. Ima preko 80 objavljenih stručnih i naučnih radova i autorka je četiri knjige. 

Doc. dr. Damir JugoHrvatska

Dekan je Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment iz Zagreba te predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske. Osim magisterija nauka na temu strateškog komuniciranja te doktorata nauka na temu kriznog komuniciranja, autor je dva udžbenika; Strategije odnosa s javnošću i Menadžment kriznog komuniciranja te desetaka naučnih radova. Konsultant je za strateško komuniciranje s više od 15 godina iskustva u praksi odnosa s javnošću.

Prof. dr. Asim Mujkić, BiH

Univerzitetski profesor, sociolog i filozof. Autor je pet autorskih knjiga i više od 80 naučnih i stručnih radova objavljenih u časopisima i zbornicima radova u BiH i inostranstvu.

prof. dr. Ana Tkalac Verčič

Redovita je profesorica u trajnom zvanju na Katedri za marketing Ekonomskog fakulteta – Zagreb. Diplomirala je i magistrirala na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirala na Ekonomskom fakultetu – Zagreb, na kojem radi od 1997. godine. Objavila je brojne radove u priznatim međunarodnim znanstvenim časopisima, te održala više pozvanih predavanja.

Vojislav Žanetić, Fakultet za medije i komunikacije Beograd

Satiričar, kolumnista, scenarista i pisac. Diplomirani komunikolog. Konsultant za tržišnu komunikaciju i jedan od prvih profesionalnih kopirajtera u Srbiji. Autor je brojnih komunikacijskih kampanja za proizvode, usluge, industrije i trgovine; konsultant i brand coach sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa domaćim i inostranim kompanijama. Kreativni direktor i suvlasnik marketing agencije B.C.A. MOSAIC.

Prof. dr. Žaneta TrajkoskaInstitut za komunikacijske studije, Skopje, Sjeverna Makedonija

Direktorica Instituta za komunikacijske studije i naučna saradnica ove istraživačke ustanove. Prethodno je bila direktorica Škole za novinarstvo i odnose s javnošću i generalna direktorica Makedonskog instituta za medije. Od 1993. do 2001. radila je kao novinarka. Studirala je žurnalistiku, a doktorirala političke nauke na Univerzitetu Sv. „Ćirilo i Metodije“, Pravni fakultet „Iustinianus“. Primus”, Makedonija. Posebno polje interesovanja joj je interakcija medija i politike. Takođe je fokusirana na pitanje političke komunikacije i manipulacije, izgradnju javnog mnijenja i veze između odnosa s javnošću i novinarstva.

Dragan Močević, Bosna i Herzegovina

Preduzetnik i osnivač agencije PRIME Communications, prve domaće PR agencije u BiH s kancelarijama u Banjaluci i Sarajevu.

Dr. Dragana ĐermanovićPepper Consulting Group, Novi Sad, Srbija

Dr Dragana Djermanović je vodič kroz razvoj – savjetnica za rast i razvoj lidera, menadžera, preduzetnika i kompanija. Vodila je timove na različitim kontinentima, savjetovala menadžere i javne ličnosti koji posluju u oblasti finansija, medija, sporta, biznisa, startupa i politike. Mentorka je mladim preduzetnicima, studentima i startup timovima, a u dosadašnjoj karijeri doprinijela je ličnom i poslovnom razvoju preko 1000 uspješnih poslovnih ljudi. 

Robert Čoban: Color Press Group, Beograd, Srbija

Na čelu je najvećeg izdavača časopisa u regionu Color Press Group koja ima podružnice u svih 6 zemalja bivše Jugoslavije. Grupa izdaje 110 časopisa, ima 25 web stranica i organizuje preko 70 konferencija i festivala godišnje. Dopisnik je novinskih časopisa “Vreme”, “Nedeljnik”, “Novi magazin”, NIN i dnevnik “Dnevnik”.

Nejla Đonko, TikTok i Instagram influenserka

Nejla Đonko ima 19 godina. Kao bosanskohercegovacka tiktokerka i influenserka svakodnevno se trudi izmamiti osmijeh desetinama svojih pratitelja, dati im vjetar u leđa i reći stop hejtu.

Imran Šabanac, TikTok i Instagram

Imran Ilhan Šabanac i ima 19 godina. Kako kažu njegovi pratioci veoma je zanimljiv, zabavan i pozitivan, te uvijek nasmijan.

Hana Kazazović, blogerka

Hana je dugogodišnja blogerka poznatija kao Cyber Bosanka. Njen pseudonim je postao sinonim za britke i objektivne tekstove i analize svega što joj se učini zanimljivim za naš svakodnevni napredak.

Adnan Cerić – Cerix, YouTuber

Adnan Cerić je bosanskohercegovački jutjuber i gejmer čiji YouTube kanal „CeriX“ broji preko 610.000 pretplatnika sa više od 300 miliona pregleda. YouTubeom se počeo baviti 2017. godine iz hobija, ali je zbog velikog interesovanja, naročito mlađe publike, prerastao u posao.