Regionalni simpozij o rijetkim bolestima

Regionalni simpozij o rijetkim bolestima

Dostupnost biotehnoloških terapija za liječenje rijetkih bolesti” naziv je 2. regionalnog simpozija o rijetkim bolestima koji je, pod pokroviteljstvom ministra zdravstva Federacije BiH prof. Rusmira Mesihovića, održan u Amfiteatru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Simpozij su organizovali stručnjaci Kliničkog centra, pod stručnim vodstvom prof. dr. Azre Alajbegović, direktorice Neuropsihijatrijskih disciplina KCUS i prof. dr. Halime Resić, voditeljice Klinike za hemodijalizu, uz organizacijsku podršku multinacionalne kompanije Solpharm sa sjedištem u Zagrebu, dok je PR podršku pružila agencija PRIME Communications.

Zdravstveni stručnjaci okupljeni na simpoziju u Sarajevu zaključili su da se tradicija održavanja regionalnog uspješnog skupa treba nastaviti kao mjesto za okupljanje znanja, ali i stručnjaka koji se bave rijetkim bolestima. Uz to, ukazali su na višeslojne izazove u sistemima pojedinih zemalja jugoistočne Evrope i posebno istakli da rijetke bolesti traže interdisciplinarnu saradnju stručnjaka na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini.

Leave a Reply