Samopouzdanje i zašto je bitno razvijati ga

Samopouzdanje i zašto je bitno razvijati ga

Samopouzdanje – ključno za život ali i karijeru, to znate. Ali, znate li kako steći i razvijati samopouzdanje?

Svjetski priznati psiholog, Daniel Goleman je za Harvard Biznis magazin napisao članak upravo o tom koje su osobine koje čine dobrog vođu i okarakterisao kao nekog ko „razumije sebe i svoje emocije, svjestan je mana i slabosti i zna da usmjeri pozitivnu energiju na pravo mjesto“. Samopouzdanje je upravo najbitnija karakteristika koju trebate da biste uspjeli na poslovnom planu, ali i u životu. Goleman karakteriše samopouzdanje kao jednu od pet komponenti koje čine emotivnu inteligenciju, set različitih vještina koje razliku dobrog od lošeg vođe. Bez razvijene emotivne inteligencije je teško doći do visoko pozicioniranog radnog mjesta pa čak i uz najbolje predavače, treninge i usavršavanja – to vas neće učiniti dobrim vođom.

Zašto je samopouzdanje toliko bitno?

Iako se odgovor čini prejednostavan, u isto vrijeme je toliko snažan da objašnjava i odgovara na ovo pitanje – Samopouzdanje je ključno za donošenje dobrih odluka.

Osoba koja nema problem sa samopouzdanjem zna rasporediti svoje vrijeme i utrošiti ga korisno. Nema problem sa emocijama, privatno ni poslovno i jasno odlučuje o tom šta je sljedeći korak. Samopouzdane osobe imaju viziju o razvoju i napretku svoje karijere, razmišljaju na duže staze i principi su im bitniji od novca.

Kako mogu raditi na sebi?

Samopouzdanje može da se „nauči“ i razvija s godinama i životnim iskustvom. Postoje različiti načini razvoja i rada na sebi, kroz svakodnevne vježbe i usmjeravanje misli i energije;

Analizirajte svoje mane i vrline

Pokušajte što objektivnije procijeniti svoje mane i vrline, šta su prednosti a šta nedostaci da biste mogli postaviti polaznu tačku za dalji rast i razvoj samopouzdanja. Dostupni psihološki testovi na internetu mogu biti od pomoći ali ne računajte na njih kao 100% pouzdane.

I prijatelji mogu pomoći

Otvorite se ljudima kojima vjerujete, neka vam pomognu da otkrijete nove stvari. Bićete iznenađeni koliko tog niste znali o sebi dok vam neko drugi ne otvori oči. Polazna tačna za utvrđivanje može biti „Johari prozor“, tehnika posebno osmišljena da pojedincu pomogne da razvija vještine za dalji razvoj samopouzdanja i to tako što vizuelno predstavlja osobine – one kojih ste svjesni i onih na koje vam drugi ukažu.

Ključna pitanja koja je potrebno postaviti sebi,ali i bliskim prijateljima:

 • Šta su moje prednosti?

 • Šta su moje slabosti?

 • Šta su mi okidači za stres i kako se sa istim nosim?

 • Kako se ponašam u konfliktnim situacijama?

 • Šta me inspiriše??

 • Šta me demotiviše?

 • Kakav je moj odnos sa nadređenim?

 • Kako se nosim sa kritikama?

 • Na koji način komuniciram?

Još jedan od načina na koji možete pristupiti analizi samih sebe je i SSPN analiza – Snaga, Slabost, Prilika Nagrada. Pod priliku posmatrajte stvari koje se dešavaju svakodnevno u u životu a koje nesvjesno mogu da djeluju. Npr. ako je jedna od vaših vrlina mogućnost da komplikovane stvari objasnite na jednostavan način, možda je pozicija nekog ko podučava i obučava druge prava pozicija u firmi za vas?

Zapisujte

Vodite dnevnik svojih aktivnosti, to vam kasnije može poslužiti kao dobra osnova za određivanje u čemu ste dobri a u čemu ne i na koje aktivnosti trošite manje a na koje više vremena. Takođe može poslužiti kao dobar podsjetnik kasnije kada vam bude potrebno da se prisjetite zašto ste tad donijeli baš takvu odluku, šta je istoj prethodilo i kako se dalje manifestovala. Zapisivanje može biti korisno čak i ako to ne radite redovno. Culman osim dnevnika aktivnosti preporučuje i zapisivanje stvari koje u tom trenutku posmatrate kao prioritete – porodica, finansijska sigurnost, način života i ostali faktori koji vas oblikuju. Neka vas svakodnevno podsjećaju i drže fokus.

Meditacija

Cilj meditiranja je da poboljša svjesnost o trenutku koji se dešava, ma šta on bio. Tradicionalna meditacija može biti i određeni položaj pri sjedenju sa fokusom na pravilnom disanju ali i šetnja u prirodi, slušanje muzike ili bavljenje vrtom –  sve su to načini na koje možete dodatno da se opustite i meditacija je sve ono što vam opušta tijelo i um. Zato što meditacija predstavlja povlačenje u mir od svakodnevne brzine života, to vrijeme možete iskoristiti da se zapitate i pokušate odgovoriti na pitanja:

 • Šta pokušavam postići?

 • Šta je to što radim ispravno?

 • Šta je to što radim a da me usporava?

 • Šta mogu promijeniti?

Principe meditacije možete primijeniti i u svakodnevnom životu, dovoljno je da duboko udahnete prije upuštanja u stresnu i emotivnu situaciju. Ta mala pauza može biti dovoljna da kontrolišete reakciju koju biste imali prije udaha i može vam pomoći da se fokusirate te dovesti do potpuno drugačijeg raspleta novonastale situacije.

Razmislite, ako do sad niste, je li vrijeme da krenete sa razvojem svoje emotivne inteligencije i jačanju samopouzdanja?

Izvor: http://idealistcareers.org/career-life-skil/

Leave a Reply