Savjet za TV gledaoce – pazite se slanja SMS-a

Savjet za TV gledaoce – pazite se slanja SMS-a

U vrijeme predizbornih kampanja u BiH povećava se ponuda specijalnih TV emisija (političkih debata) u kojima se i građani mogu oglasiti putem slanja poruka SMS-a. Cijene su negdje povoljne (oko 0,50 KM) a negdje baš paprene (od 2 do 3 KM) pa morate biti baš veoma zainteresovani stranački fanatik ili veoma isprovocirani gledalac pa da se odlučite poslati poruku.

Ja sam uvijek u drugoj kategoriji pa se redovno oglasim i u takvim emisijama i kada nisu izbori. Povremeno šaljem poruke kada u TV emisijima gostuju moji prijatelji a ponekad je situacija da gledam ljude koji otvoreno lažu gledaoce i narod pa u meni izazovu želju da doprinesem konstruktivnoj diskusiji.

Moji prijatelji koji su ranije gostovali u sličnim emisijama su mi ranije govorili da dobiju listing poziva pa mi to nije predstavljalo problem jer sam znao šta me čeka nakon slanja SMS-a. Nerijetko, kada sam u vožnji nazovem i u radio program i postavim pitanje ministrima ili drugim političarima i dugo razgovaramo o temi.

I što vam sve ovo pišem?

Nedavno sam gledao jednu takvu emisiju. O poštenju i borbi protiv kriminala i korupcije su pričali svi ali jedan od gostiju mi je bio dobro znan lik u čije poštenje ali i poštenje i borbu protiv korupcije njegovog stranačkog šefa sam se na žalost lično mogao uvjeriti. Kao i mnogo puta do tada odlučio sam da pošaljem poruku (koja nije sadržavala uvredljiv sadržaj jer je u tom slučaju ne bi ni emitovali) u kojoj ukazujem da nije baš mudro pitati baš te ljude o toj temi te da bi trebalo provjeriti koliko i kako su se oni obogatili u posljednje 4 godine.

Trebao bih dodati da po mojim informacijama tu emisiju finansira i sponzoriše jedna ugledna domaća NVO izdašno finansirana od stranih ambasada. I onda sam čekao.

Sutradan me nazvala jedna osoba koja radi kao novinar za razne medije ali je na platnom spisku i jedne od političkih stranaka. Broj te osobe sam imao registrovan u tom telefonskom aparatu i bilo mi je smiješno kada je počela priču kako ima propušten poziv od prethodne večeri pa zove da vidi ko je to zvao. Htio sam je testirati da ne znam ko je koristio telefon ali ona uporno nije htjela da se predstavi pa sam joj ja u trećoj minuti rekao da ja znam ko je ona i da sam baš ja D.M. u pitanju te da poruči svojim šefovima da prestanu sa tim udbaškim metodama jer tako neće daleko dogurati. Kaže na kraju ona meni još znaš ti da ja radim ove paralelne poslove?

Šta je sada veće zlo u ovoj priči?

TV novinar i kuća koji daju povjerljive podatke svojih gledalaca gostima iako ih nisu ničim uvrijedili, NVO koja sponzoriše takve programe, tzv. novinari koji se bave paraobavještajnim radom i dobijaju za to novac od političkih partija ili funkcioneri političkih partija koji se umjesto bavljenja strankom bave finansiranjem novinara i pronalaženjem novih neprijatelja ili telekom operater koji im je kasnije dao i potvrdu mog broja koji je pod zabranom???

Ne zamjerite što sada ne imenujem učesnike ovog događaja jer ne želim da bilo ko zloupotrijebi ovu situaciju u predizbornoj kampanji i da stvori nepotrebe probleme nekome ko nema nikakve veze s tim.

Netransparentnost i korupcija u političkim strankama su mi tema sledećeg posta pa ću je sada preskočiti.

(0) Comments

Leave a Reply