Savjeti za direktore vol.3: ne udružujte se samo sami sa sobom

Savjeti za direktore vol.3: ne udružujte se samo sami sa sobom

Idite na mjesec dana bavljenja sobom i tek kad promijenite sebe, uvodite promjene u firmu

Nakon što sam u jednom od prošlih tekstova otkrio istinu o tome kako su me prevarili nadređeni u Prime Communications, sada sam iznenada (?) pozvan da učestvujem na seminarima Međunarodnog trening programa za razvoj u privatnom sektoru, koji implementiraju Švedski institut za javnu administraciju, Jarskog Konsult i SIDA. Program je namijenjen direktorima privatnih kompanija iz regije Zapadnog Balkana, sa ciljem edukacije direktora i menadžera, ali i jačanja privatnog sektora.

Jučerašnji dan je bio uvodni, i osim prigodnog koktela i odmjeravanja snaga na hodnicima hotela u kojem se seminar održava, poslane su i neke uvodne poruke koje se mogu zaboraviti ili preanalizirati, a ja svakako biram ovo drugo.

Ponajprije, sam dizajn trening-programa je takav da će u programu učestvovati 25 predstavnika privatnog sektora i 25 predstavnika institucija i organizacija koje su donosioci odluka koje reguliraju zakonske okvire za funkcionisanje privatnog sektora. Svi oni dolaze iz 5 zemalja regije, tako da već možete zamisliti šarolikost učesnika i razlike na kojima će raditi. Već sam pisao o nemoći udruživanja i o vrlo slaboj saradnji kada je u pitanju privatni sektor u Bosni i Hercegovini, a razmišljajući u razvojnom trening programu koji dizajniraju Šveđani, razmišljam i o desetinama i stotinama udruženja istomišljenika u BiH. Tako kod nas nastaju udruženja: sastane se jedan sa trojicom, da ne bi izgledalo kao da on nameće svoje mišljenje.

S druge strane, trening podrazumijeva vrlo naporan jednogodišnji (!) angažman, koji počinje jednomjesečnim (!) treningom u Švedskoj, koji će uključivati posjete tamošnjim kompanijama, treninge i predavanja, zajednički rad odabranih direktora i predstavnika institucija, sve sa ciljem jačanja kapaciteta za dalji rad njihovih kompanija. Danas je drugi dan programa, i radujem se prilici da gledam uplašene izraze lica direktora bh. kompanija, na čijim se trepavicama može pročitati nevjerica jer – kako će njihove kompanije 30 dana funkcionisati bez njih? Delegirajte, i formirajte kompaniju tako da će funkcionisati i ako vas sutra ne bude, to je praktična poruka ovakvog koncepta, i bilo bi zanimljivo vidjeti i koliko će biti telefonskih poziva, e-mail i instant messaging poruka koje će doći iz Švedske.

Konačno, jedna od voditeljica programa je u uvodnom obraćanju nedvosmisleno citirala i pojasnila onu čuvenu Gandijevu izjavu: „Vi morate biti promjena koju želite da vidite u vašoj organizaciji. Ako ne možete da mijenjate sebe – nećete moći mijenjati ni tim, ni kompaniju“. Čuli ste već Gandijevu ili Obaminu poruku o tome kako promjena počinje od nas. Ali to nije samo vizionarska priča, to je i stvarnost. Nije samo budućnost nego i prošlost. Niste vi samo blistavi sjaj fenomenalne budućnosti u kojoj je sve završiti hepiendom. I ono što danas ne valja u kompaniji, i to ste vi. Pa izvolite se mijenjati i mijenjati okruženje oko vas, ili ostajati u trenutnim poteškoćama ili košmarčićima.

 

 

Leave a Reply