Sunce ne ujeda

sunce

Sunce ne ujeda

A zube ima samo zimi

Na plaži se osjećam kao u zoni sumraka okružena luđačkim nanošenjima krema za sunčanje zaštitnog faktora 50+. Da li je iko od nas ikad sebi postavio pitanje šta u stvari sadrže ove kreme, kako filtriraju UVA i UVB zrake, šta znači SPF 20, a šta SPF 50? Kad uđete u apoteku I tražite preparat za sunčanje zaštitnog faktora nižeg od 30 za dijete, čak I apotekarka (recimo da bi to trebala biti osoba koja je završila farmaceutski fakultet i koja nešto više zna o tome na koji način SPF u stvari djeluje) vas pogleda širom otvorenih očiju I promjene tona u glasu “Za dijete manji SPF”? Ako ovakav pristup ima osoba koja bi trebala da nas informiše, edukuje, savjetuje, šta očekivati od običnog puka koji im slijepo vjeruje.

Ne želim uopšte reći “Ne kremice, mazice, preparati”, nego, ne pretjerivati ni u čemu. U životu jednostavno u svemu treba tražiti  balans I gledati malo širu sliku, napraviti pros&cons listu I donijeti konačnu odluku.

Bilo da je SPF (sun protect factor) 15 ili 50+, štiti nas manje-više na isti način, odnosno filtriraju UV zrake u sličnom procentu. S obzirom da vodootporni preparati, iako to na mnogim deklaracijama stoji, ne postoje, poslije izlaska iz vode, potrebno je da ponovo nanesemo zaštitnu kremu ako ostajemo na suncu. Zbog toga što ove preparate moramo svakako češće nanositi, nema potrebe da se opterećujemo višim “brojevima” koji nam govore – Ako me ne koristiš, dobićeš melanom – to su školski marketinški trikovi – ljudi će ti vjerovati, jer ih je strah i traže utjehu i odgovore gdje god mogu.

Ne zaboravite da sunce potiče dobro raspoloženje i da bez sunca nema života. Međutim, danas imamo problem sa oštećenjemozonskog omotača, koji je prirodni filter UV zraka, a često se pominju i određen promjene koje se dešavaju na suncu, te zbog toga moramo biti oprezniji u zaštiti.

Ako želite pravi savjet, on bi bio apstinencija od sunca u dijelovima dana kad je UV zračenje najjačeg intenziteta, a na suncu provodite onoliko vremena koliko je potrebno da bi obezbijedili apsorpciju vitamina D koji je neophodan za metobolizam Ca (kalcijuma)i da bi ste podstakli melanin da izađe na površinu kože i odradi svoj posao prirodne zaštite od UV zračenja.

Leave a Reply