SVI SMO – odgovorni za medijsku i informacijsku pismenost u Bosni i Hercegovini

SVI SMO – odgovorni za medijsku i informacijsku pismenost u Bosni i Hercegovini

Jedna od važnih vještina modernog doba je medijska i informacijska pismenost. Ovom vještinom se obrazovanje ne bavi, jer proces reforme nastavnih programa treba da ispoštuje brojne procedure kojima se bave nadležne institucije. Zbog složenosti, proces ne ide u korak sa potrebama koje se mijenjaju i ubrzavaju.

Ipak, nisu samo obrazovni sistem i država nosioci odgovornosti za medijsku pismenost, kao što nisu ni jedini koji kreiraju medijske sadržaje.

Svi smo!

Svi treba da se pobrinemo da medijsko okruženje bude bezbjedno i korisno. Mediji nisu samo štampa, radio i televizija, nego i internet i društvene mreže, na kojima svi korisnici kreiraju i dijele sadržaje. Za plasiranje tih sadržaja treba preuzeti određen dio odgovornosti. Medijska pismenost, u doba digitalnih medija podrazumijeva i zahtijeva određeni nivo informatitičke pismenosti za konzumente medijskog sadržaja putem interneta. Kao i sa svakim novim kanalom masovne komunikacije, online mediji imaju svoje načine oblikovanja poruka i informacija koji zahtijevaju razvoj novih znanja koja čine medijsku pismenost.

Prepoznajući svoj dio odgovornosti za kreiranje, plasiranje i upravljanje medijskim sadržajima, ali i potrebu da utiče na povećanje medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini, agencija PRIME Communications se uključuje u aktivnosti Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine posvećene medijskoj i informacijskoj pismenosti.  Naša inicijativa i podrška, u prvih mjesec dana se ogleda u kreiranju sadržaja, administraciji i oglašavanju pokrenute Facebook stranice Medijska i informacijska pismenost u Bosni i Hercegovini koja predstavlja prvu u nizu aktivnosti posvećenih ovoj temi.

Regulatorna agencija za komunikacije je uputila poziv svim potencijalnim partnerima da se uključe u kampanju podizanja svijesti o medijskoj i informacijskoj pismenosti, te da podijele relevantne sadržaje ili ponude svoje znanje i iskustvo.

Ovo je pravi trenutak da počnete pratiti Facebook stranicu Medijska i informacijska pismenost u Bosni i Hercegovini – pridružite nam se!

Hvala.

Leave a Reply