Twittosfera i novinari na izvoru informacija – gostovanje na ATV Banjaluka

Twittosfera i novinari na izvoru informacija – gostovanje na ATV Banjaluka

Twitter je unio velike promjene u komunikaciju na Internetu inače, a mnogo je ubrzao i komunikaciju u medijskom biznisu. Mnogo je dobrih primjera iz prakse koji pokazuju da je Twitter bio izvor informacija na osnovu kojih su nastale zanimljive novinarske priče.

S druge strane, upotrebi Twittera pristupamo kao i mnogo čemu drugome u životu. Ne obučavamo se, ne čitamo dovoljno o mogućnostima koje nudi nego ga samo koristimo površno za komunciranje sa ljudima koje pratimo i koji nas prate.

Twiter nalozi medija u regiji uglavnom i najčešće samo spamuju korisnike putem robota sa svim vijestima koje postave na svojim sajtovima i portalima. S druge strane imamo sve veći broj novinara na twitteru koji su se aktivno uključili u konverzaciju sa korisnicima i twitter fazone su već dobro savladali.

Kada je PR agencija Prime Communications prije 4 godine prvi put organizovala radionice Twittosfera na kojima je predavač bila Dragana Đermanović imali smo samo po 2-3 prijavljene i zainteresovane osobe. Tada su i kolege koje rade u medijima, marketing i PR agencijama rijetko koristili twitter. Moramo priznati da se u poslednjih godinu dana stanje u branši kada je u pitanju upotreba twittera mnogo popravilo. Mi sami smo u agenciji zaposlili dvoje ljudi koje smo upoznali preko Twittera. Zato smatramo da će studentima novinarstva i komunikolgije nova Twittosfera pomoći da sazanju neke informacije koje im mogu pomoći da kasnije uspješnije obavljaju svoj posao ili da čak putem twittera dobiju priliku za zaposlenje. A osim njih može biti korisna i novinarima koji već imaju posao i rade ali žele upoznati ovu mrežu ili proširiti svoja znanja o njoj.

Twitosfera će biti održana u Banjaluci a uskoro nadamo se i za studente Univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

U prilogu je snimak sa gostovanja u Jutarnjem programu ATV-a koji govori malo više o Twitosferi.

Leave a Reply