U susret prazniku rada: Koje su tri ružne navike kojima svakodnevno gušite kolege na poslu?

U susret prazniku rada: Koje su tri ružne navike kojima svakodnevno gušite kolege na poslu?

O prazniku (u BiH)

Prvog maja, je li, proslavljamo Međunarodni dan rada. I nećemo raditi. Negdje je 1. maj simbol sindikalne borbe, negdje simbol socijalizma i lijevih političkih ideja, u crkvi Dan Sv. Josipa radnika,  a u BiH simbol roštilja, kalorijskog i etanolskog bombardovanja. Kako god, postoji dan koji slavi i promoviše rad.

O radu (u BiH)

Ja ne znam kako bih opisao stanje na polju rada u Bosni i Hercegovini.  Povremeno idem na utakmice fudbalske opštinske lige. Mislim da je stanje na polju rada u BiH slično stanju na terenima opštinske lige: publika je u svakom slučaju najnepristojnija i najgora, svaki fair play ima svoju cijenu i sve se može kupiti, u svakoj tuči službeno lice naplati osiguranje a vi platite kaznu, nikome ne trebaju igrači koji ne znaju igrati na nekoliko pozicija a kakav god je teren – publika uvijek hoće više.

Obrazovanje kao priprema za rad (u BiH)

Svi se mi trtimo da smo napredni i pametni i doktori nauka ili doktori životnog iskustva. A ustvari smo vrlo blijedi, nazadni i loši. Kada bi obrazovni sistem u BiH bio usklađen sa potrebama tržišta, na svakom fakultetu bi obavezan predmet bio: Korupcija. Sa modulima: kako pronaći projekat državnih i međunarodnih organizacija i uraditi projekat od kojeg ćemo suštinsku korist imati samo mi, kako pronaći osobu kojoj ćemo dati mito, kako izvršiti primopredaju i kako skriti tragove.

Evo kako ću obilježiti praznik

Rijetko ili nikako analiziramo sebe i rijetko ili nikada tražimo načine da zaista postanemo bolji. Suočavanje sa vlastitim nedostacima, sa vlastitim propustima, sa šansama za lični napredak, to bi mogao biti način za obilježavanje Dana rada. Iskoristio sam prvomajski datumski povod i mojim kolegama e-mailom poslao molbu da odgovore na pitanje: koje su tri ružne navike kojima vas svakodnevno gušim na poslu? Možda biste i vi mogli postaviti ista pitanja. Naglašavam: pitanja postavljate njima, a ne sebi. I slušate njihovu istinu. Nemate pravo na zamjerke i nemate pravo da postavljate dodatna pitanja. I imate obavezu sabrati odgovore i misliti o tome. Bar malo.

Leave a Reply