Upravljanje prirodnim resursima

Upravljanje prirodnim resursima

Izvještaj WWF

Prije dvije sedmice Svjetska organizacija za zašitu prirode (WWF) je u svom izvještaju između ostalog objavila da Bosna i Hercegovina troši više prirodnih resursa nego što joj je dostupno, odnosno da je trenutna potrošnja resursa oko 50% više nego što raspoloživi resursi mogu podnijeti.

Ovaj postotak je jednak ukupnom globalnom prosjeku potrošnje prirodnih vrijednosti (Izvještaj navodi da je svjetska potrošnja prirodnih resursa jednaka 1,5 vrijednosti planete). Susjedne Srbija i Hrvatska prate manje više isti trend. Rezultati se obrađuju na osnovu ekološkog otiska koji predstavlja uticaj populacije na životnu sredinu, a on predstavlja površinu zemlje potrebne za proizvodnju resursa (hrane, vode, energije,…), kao i raspoložive površine za zbrinjavanje otpada i površina šuma za apsorpciju nastalog CO2.

Održivo upravljanje resursima u BiH

S obzirom da BiH ima nizak društveni bruto proizvod po glavi stanovnika i prema statistikama oko trećina građana živi na granici siromaštva, možda i neće biti toliko jasno od kud u tom svom siromaštvu toliko potrošnja. Međutim, BiH ima nedostak planova i strategija održivog upravljanja i korišćenja resursa.

Nedostatak energetske strategije, neadekvatno upravljanje otpadom su najveći uzročnici opterećenja koji BiH vrši na životnu sredinu. Društveni problem se može preslikati i na pojedinca, odnosno način na koji upravljamo resursima u domaćinstvu.

Npr. gradimo kuću, ali zbog nedostatka sredstava nismo u mogućnosti da je završimo, a objekat koji nije dobro termoizolovan treba i do 80% više energije kako bi se zagrijao; zbog ograničenog kućnog budžeta nismo u mogućnosti kupovati uređaje koji štede energiju, jer su inicijalno dosta skuplji, bez obzira što će nam uštediti novac koji izdvajamo za utrošak električne energije.

Kada kupujemo proizvode, najviše se gleda na njihovu cijenu, a ne koliko je resursa utrošeno da taj proizvod dođe do konačnog potrošača, koliko ćemo stvoriti otpada i slično. Ako vas zanima koliki je vaš uticaj na životnu sedinu, izračunajte svoj ekološki otisak, rezultati vas mogu iznenaditi!

 

Ekonomska stabilnost i upravljanje prirodnim resursima

Primjena principa održivog razvoja je prilično zahtjevna i preduslovi su i socijalna i ekonomska stabilnost zemlje, što u BiH i nijed946 slučaj. Siromašnim zemljama je primarni cilj ekonomski ojačati, ali ako nam je cilj isključivo ekonomska dobit imaćemo problem, jer ovakav pristup ne omogućava dugoročnost.

Naime, moramo uzeti u obzir da je ono što donosi profit zemljama u stvari prirodni resurs, ali u slučaju da tim resursom ne upravljamo na održiv način, on će nestati i više nećemo biti u mogućnosti da ga unovčimo.

Dakle, i ekonomsku održivost ipak nije moguće obezbijediti ako nismo stvorili mehanizme za održivo upravljanje prirodnim resursima!

Za kraj pročitajte nekoliko savjeta kako da smanjite svoj uticaj na životnu sredinu.

(0) Comments
  1. Kada bi bilo malo vise ovakvih ljudi, teksova i slicnih lobiranja mozda bi ova nasa BiH na vrijeme shvatila da moze zivjeti od turizma zasnovanog na odrzivom razvoju. Bitno je da svako od nas vidi znacaj i moc pojedinca kada je u pitanju sprecavanje degradacije nase zivotne sredine koja, usput receno, ima gotovo najveci stepen bioloske raznolikosti u jugoistocnoj Evropi. A svi znamo da se bilo koji napredak, i prije svega opstanak, zasniva na razlicitosti. Posebno ako pricamo o opstanku zdravih ekosistema sta je osnova i za opstanke nasih, u odnosu na grandioznu Prirodu, mizernih zivota. Ti zivoti gube epitet mizernog, te dobijaju svoju pravu svrhu i vrijednost participirajuci na bilo koji nacin u ocuvanju onoga od cega su nastali i zahvaljujuci cemu opstaju svaki sekund, a to je nasa zivotna sredina.
    Stoga, proslijedjujte ovakve i slicne tekstove svim svojim kontaktima! Iako izgleda da time necete mnogo postici, nije tako.
    To je nacin na koji se siri svijest!!

    mr. Pepino

Leave a Reply