URUČENE NAGRADE UN WOMEN KONKURSA „RUŠIMO STEREOTIPE, OSTVARUJEMO PRAVA“

URUČENE NAGRADE UN WOMEN KONKURSA „RUŠIMO STEREOTIPE, OSTVARUJEMO PRAVA“

Sarajevo, 20.12.2016. godine – Nagrade dodijeljene povodom konkursa kancelarije UN Women u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Rušimo stereotipe, ostvarujemo prava” uručene su 19.12.2016. nakon finalnog žiriranja u Sarajevu.

Za izvještavanje o pravima žena u skladu s Ciljevima održivog razvoja, nagrađene su četiri novinarke i jedna blogerka.

Kategoriju štampanih medija, među prijavljenim radovima a po ocjeni žirija obilježio je tekst – intervju Tamare Zablocki sa Monom Eltahawi, objavljen u Urban Magazinu. Tekst o ženi koja je u svojoj priči objedinila Istok i Zapad, odabrala da se posveti rušenju stereotipa najbolje je oslikala potrebu za daljim nastojanjima u postizanju rodne ravnopravnosti, ukidanje partijarhata i osnaživanju žena.

Najbolji TV prilog napravila je Maja Nikolić, novinarka Liberty TV oslikavajući jednu uspješnu priču o preduzećima koja zapošljava žene i muškarce s poteškoćama, stavljajući fokus na izazove koje su pred ženama koje imaju i fizičke poteškoće.

Radio prilog Velide Kulenović Federalnog radija, dopisništva iz Zenice o verbalnom nasilju, kao temu o kojoj se malo govori, žiri je ocjenio kao najbolju u kategoriji radija.

Najbolja blog priča djelo je Ane Kotur, aktivistkinje, novinarke i blogerke iz Banjaluke, kojom kroz lični pristup i primjer oslikava život osoba, i naročito žena s poteškoćama u bosanskohercegovačkom društvu.

Hilma Unkić, mlada novinarka napravila je dvije priče koje su poslale podjednako snažnu poruku i otvorile podjednako važne teme o kojima se rijetko govori: tekst o mladim delikventicama i tekst o seksualnosti žena sa invaliditetom – koja je i odabrana kao najbolja web priča na konkursu.

Posebno priznanje za doprinos rušenju stereotipa i promociju rodne ravnopravnosti UN Women je, na inicijativu Ane Kotur i uz svesrdnu podršku žirija, dodijelio ženskom internet magazinu Lola.

Elma Behrem, novinarka Radio Sarajeva, Hana Kazazović, blogerka poznata pod imenom Sajberbosanka i dobitnica priznanja na blogerskom takmičenju UN Women 2015. godine, Zoka Ćatić, osnivač efm radija i Udruženja za Kulturnu i Medijsku Dekontaminaciju, Mersiha Drinjaković, novinarka i urednica magazina Gracija i Sara Velaga, novinarka ženskog internet magazina Lola i spisateljica dobili su težak zadatak da odaberu najbolje u pet kategorija. Žiri je odlučivao o najboljim radovima u dvije etape. Pojedinačnim ocjenjivanjem u periodu od 15 dana a potom na sastanku žirija na kome su usaglašeni stavovi i donesene konačne odluke.

Konkurs je bio otvoren od maja do novembra a žiri je procijenio da ovakve nagrade motivišu novinare/ke i blogere/ke da se bave temama značajnim za rušenje stereotipa i potvrđivanjem jednakih prava za sve.

Agencija PRIME Communications u saradnji sa UN Women timom, predložila je sastav žirija, organizovala žiriranje i ceremoniju svečane dodjele nagrada u prostorijama Networksa.