Vasiću, Vasiću…

Vasiću, Vasiću…

Pišem vam povodom kolumne “Mareko Prajm Tarabić” u kojoj ste se dotakli istraživanja javnog mnjenja Agencije Prime Communications za koja sam ja odgovoran, i u kojoj ste iznijeli neke prilično čudne konstatacije.

U tom tekstu ste pokazali neznanje, niste govorili istinu i bili ste krajnje zlonamjerni. Neki bi rekli očekivano.

Naravno, odgovorio bih ja vama na vašem blogu, ali to nije tehnički izvodljivo. Valjda je to u skladu s vašom taktikom i taktikom vašeg Šefa i partije, da se ne mješate, a pogotovo polemišete, s nedostojnima.

Pa, pođimo redom.

Kao čovjek koji sebe svrstava u politikologe, mada ste novinar, trebalo bi da znate da protumačite, ili barem da pažljivo pročitate jedan običan grafikon. U istraživanju na koje se vi pozivate nije bilo riječi o broju glasača koji će glasati za neku od ponuđenih partija, nego o tome da li se pojedine partije koje ne čine vladajuću većinu percipiraju kao opozicione ili ne. Dobijeni rezultati su pokazali da neke partije, kao npr. SDS, imaju ozbiljnih problema “u očima” stanovnika Republike Srpske, s svojim opozicionim angažmanom.

Na početku vaše kolumne tvrdite da je “Agencija PRIME Communications, banjalučka Agencija Prijatelj Gubitnika, poznata po tome što je u martu, ili aprilu, ne sjećam se, prošle godine ustanovila da SRSPDPSDS sigurno pobjeđuju na izborima u oktobru, uključujući i Tadića i Ivanića…”.Ovdje ste svjesno izrekli neistine, da bi kompromitovali Agenciju u kojoj sam ja zadužen za istraživanja. U aprilu 2010. godine izašli smo s projekcijom rezultata u kojem opozicija sigurno ne pobjeđuje, a vi ste tada, kao generalni sekretar SNSD, izjavili “rejting SNSD-a u ovom istraživanju sličan je našim projekcijama, ali mi predviđamo mnogo više glasova za SDS i mnogo manje za PDP …”

Čudo je ovaj Internet.

Da ne bude zabune i u martu 2009. godine smo radili istraživanje javnog mnjenja i tu je bilo tako očigledno da opozicija sigurno ne pobjeđuje na izborima. O tome možete da pročitate u časopisu Argumenti, vi ste član redakcije, u članku vašeg stranačkog kolege Malidžan (str. 35),

Uzgred, u tom istom članku nalazi se i jedna tabela koja je “maznuta” od mene. Ovo nije u skladu s etičkim standardima izrade naučnog rada i članaka, ali mi je drago da sam ljudima koji kod vas objavljuju radove, postao relevantan izvor.

Ne znam kako da objasnim ovaj vaš blog?

Najradije bih to opisao kombinacijom neznanja i egzibicionizma. Ako je to tako onda vam opraštam, ali vas molim da ubuduće pažljivije i bez emocija analizirate naša istraživanja. Ne bi bilo loše da malo pročitate i neku metodologiju društvenih istraživanja. Te knjige su prilično dosadne, ali ponekad mogu biti od koristi. Ako je posrijedi zlonamjernost, onda se s tim demonima morate sami izboriti. Uostalom motivi i nisu toliko važni.

Na kraju ću iskoristiti riječi muzičara (nije iz PDP) koji kaže “starost ne opravdava besvjest” ili kao što vi napisaste na vašem blogu “ništa nije tako sveto da ne može da bude promijenjeno u bolje.”

Kolumna je ranije objavljena na Frontal.rs

(0) Comments

Leave a Reply