Vještina sa kojom će vaša vrijednost u 2014. godini porasti za pedeset odsto!

Vještina sa kojom će vaša vrijednost u 2014. godini porasti za pedeset odsto!

Ukoliko biste željeli da vašu vrijednost na tržištu rada unaprijedite u 2014. godini, milijarder Warren Buffet ima savjet za vas: postanite dobar govornik. Jednom prilikom, Buffet se obraćao studentima jedne američke poslovne škole i ponudio je bilo kojem od prisutnih studenata opciju da im plati 100.000 $, u zamjenu za 10 posto od njihovih budućih zarada. Rekao je da bi onima koji su dobri govornici ponudio i dodatnih 50 posto, obzirom da njihove govorničke sposobnosti njegovu investiciju čine vrijednijom!

Priče o Buffetu sam se sjetio tokom praznika i razgovora sa prijateljem koji je nedavno diplomirao. Iako je diplomirao na visoko cijenjenom univerzitetu, a ne govorim o Harvardu ili Yale-u, tokom studija mu nisu rekli da je mladim ljudima teško da nađu posao. Nakon trećeg intervjua, napokon je dobio posao. Vjeruje da je uspio zahvaljujući dobrim komunikacijskim vještinama i tvrdi da ih je uglavnom stekao čitajući ovu kolumnu. Analizirao je proizvode kompanije u kojoj je aplicirao za posao i pripremio kratku i primamljivu prezentaciju koja je bila toliko dopadljiva da je direktor koji ga je intervjuisao tražio da je snimi, kako bi je mogao pokazati menadžerima prodaje koji su već radili u toj kompaniji. Nije iznenađujuće da je dobio posao.

Nadam se da će čitaoci ove kolumne pronaći vrijedne trikove i strategije kako bi unaprijedili sve forme poslovne komunikacije i podsjećam na nekoliko resursa koji će pomoći da unaprijedite svoje govorničke vještine, te vještine da sažeto i kvalitetno komunicirate vaše ideje. Ovo su neki od takvih resursa:

Slideshare. Ova web stranica je najveća online zajednica za dijeljenje prezentacija. Kvalitet nekih od dizajnerskih rješenja je iznenađujuće dobar i potpuno će promijeniti vaš pogled na PowerPoint. Svako može da postavi ili podijeli prezentacije, ali su na web stranici posebno izdvojene neke od najboljih. Naprimjer, dizajnerska kompanija Empowered Presentations je na Slideshare tokom praznika postavila ovu prezentaciju. Vješto skrojena prezentacija izražava Božićnu čestitku, naglašavajući najčešće greške koje ljudi prave dok prave PowerPoint prezentacije, vezane za različite fontove, pozadine prezentacija i floskule koje završe u prezentacijama.

Knjige autora Nancy Duarte i Garr Reynolds. Poznajem ova oba dizajnera i s entuzijazmom preporučujem njihove knjige. Knjige Slideology i Resonate koje je napisala Nancy, i Reynoldsova knjiga Presentation Zen su knjige o dizajnu koje su mi uvijek na stolu, za inspiraciju.

TED.com. Mislim da su govori Garra Reynoldsa među najimpresivnijim prezentacijama uopšte, kada je u pitanju tema dizajna. Reynoldsova prezentacija na TEDx događaju u Kyotu bila je zabavna, informativna i vizualno zanimljiva. Može vas inspirisati da drugačije mislite o vašim prezentacijama. TED govori su svuda. Možete ih vidjeti na Netflix-u, u avionima, na TV-u ili na web stranici TED.com. Nacionalna TED konferencija i manji TED eventi (TEDx) okupljaju neke od najvještijih stručnjaka na svijetu, koji govore o raznim temama. Za svaki od TED govora koje odgledate postoji ozbiljna šansa da su ih pogledali i vaši sagovornici. To znači će u svakom slučaju Vašu prezentaciju upoređivati sa onim što su vidjeli na TED-u. TED govornici su stručnjaci za govorničke vještine i oni iznose svoje priče i kroz govor tijela, humor i vizualno dopadljive slike. Obzirom da je 18 minuta maksimalna dužina trajanja TED govora, vrijeme provedeno gledajući ove snimke će unaprijediti vaše govorničke vještine.

Obzirom da se napredak ekonomije nastavlja, bit će i više prilike za vas da nađete novi posao ili nove klijente. Ali morat ćete da budete uvjerljivi. Da biste to uspjeli, morate da izoštrite vještine javnog govora i komunikacija.

Tekst preveo: Damir Delić Đuljić

Preuzeto sa forbes.com, autor  Carmine Gallo

(1) Comments

Leave a Reply