Za prezentatore na PRC-u: niko ne zna šta će se sve desiti, ali ovo će se sigurno desiti

Za prezentatore na PRC-u: niko ne zna šta će se sve desiti, ali ovo će se sigurno desiti

U finalnim pripremama pred PR Challenge, u fazi dovršavanja prezentacija i odabira košulja za takmičenje koje, kao i svako, pamti samo pobjednike, pišem nekoliko iskustvenih prezentacijskih savjeta koji bi nekome mogli i pomoći. Svako vrijeme i svaki pedalj historije pamti prezentacijske majstore. To je nešto sasvim univerzalno, i sva tehnološka cvjetanja i truljenja ne mogu osporiti šarm koji pobjeđuje i koji je iznad svih političkih, socijalnih, ekonomskih, estetskih, geografskih i historijskih odrednica svijeta koji smo naslijedili i koji ćemo ostaviti nekim novim klincima. Šarm prodavanja magle. No, svaka prodaja magle je uvijek zapriječena sa nekoliko stvari.

  1. Članovi zirija će biti prepotentni. Svi članovi žirija su prepotentni. Mogu biti prepotentno prepotentni, mogu biti susretljivo prepotentni, roditeljski susretljivo prepotentni, korisno prepotentni, glupo prepotentni i prepotentni na hiljadu drugih načina. Oni imaju vlast, njihovo mišljenje vrijedi i sujeta neće mirovati. Treba nahraniti njihovu sujetu, ali i pokazati karakter. Gledati ih u oči, ili bar u zamišljenu tačku između očiju. Neće ostati ravnodušni.
  1. Prezentacija će vam propasti ako budete sasvim posvećeni prezentaciji. Morate biti ponajprije posvećeni sebi, i logici kojom ubjeđujete. Bez te logike – nema pobjede, a prezentacijom prezentacije svakako nećete ubijediti ni roditelje da vam kupe nove patike. Nešto mora da blista, i bolje da to budete vi nego fotošop.
  1. Najprosječniji član tima će biti onaj koji je u pripremi svima držao predavanja. Stara, bezbroj puta provjerena istina o timskom radu; dežurni kritičari i lijenčine su korisni sve dok ne stanu pred prepotentne članove žirija. Držači predavanja će zakazati pa se oslonite na nekoga ko je sve vrijeme bio „tu negdje“. Veliki sportski treneri uvijek imaju posebne adute za velike utakmice i to je samo vješto preslikan model iz svakodnevnog života – uvijek prevagu donosi neko od koga, ako niste iskusni i namazani – to i ne biste očekivali.
  1. Prije prezentacije neko mora pogledati vašu prezentaciju, ali to ne smije biti neko ko vas voli. Mamama, najboljim prijateljima i ljubavnim partnerima je sve što uradimo beskrajno slatko. Uostalom, mame ne biramo a majčinska ljubav je sasvim neracionalna i neizmjerljiva, ali najbolje prijatelje i ljubavne partnere ljudi često i biraju po tom kriteriju. Kada već tragamo za nekim ko će gledati a ne voli nas, treba naći ljutog tersa. Samo će ljuti ters ipak pročitati. Uprkos svemu pa i činjenici da ga ni ta prezentacija kao i bilo šta drugo – ne zanima. Ali ne može prećutati.
  1. Članovi zirija uvijek moraju ispasti pametniji od vas. Ne poznajem ni jednog pobjednika na govorničkim takmičenjima koji je nadgovorio i sudije. Nema ništa od toga i, suštinski, uprkos naizglednim razlikama, to je poput izbora za miss. Može u žiriju biti i Kike Budalike, ali će naći i razjasniti da je pobjednica u odnosu na prvu pratilju imala – pravije noge. Dakako, noge članova žirija, na njihovu sreću i samo taj dan – nisu predmet ocjenjivanja.
  1. Članovi žirija uvijek znaju manje od vas i onaj koji to učini vidljivim – neće pobijediti. Treba biti i malo blesav. Niko vašu temu ne može poznavati bolje od vas, ali to ne smije biti vidljivo. Neka njihova imaginacija dosegne nešto zbog čega ćete biti razumni i puni razumijevanja. Kada pobijedite, sve su sugestije već svakako odbačene.
  1. Pobijedit će – najbolji. Najnaopakiji obrazovni i historijski koncept kroz koji prođemo takmičeći se je onaj po kojem ne pobjeđuje uvijek najbolji. To nije istina. Uvijek, pa i na ovom PRC-u, pobjeđuje najbolji. Ne onaj koji je najbolje razumio temu takmičenja, nego i sve okolnosti paketa u kojem se takmičite. Zbog toga napisah ovaj tekst, svakako se vidimo sa druge strane stola.

Bit ću, dakako, član žirija. Prepotentan, neinformisan, namazan, sujetan i u neku ruku podmitljiv. Provjeravat ću, vrlo suptilno, ko je i kako čitao ovaj tekst. Vidimo se!

Leave a Reply