Zašto neko vrijeme nisam pisao blog?

Zašto neko vrijeme nisam pisao blog?

Dugujem ovo objašnjenje i izvinjenje onima koji su pročitali nekoliko mojih postova na Prime blogu. Prvobitna ideja je bila da pišemo i o temema koje se ne odnose samo na stručne tekstove nego i o temema koje se tiču stanja u PR profesiji, pojavama u društvu i privredi.

Nakon nekog vremena sam shvatio da sam umoran od toga da stalno otvaram neugodne priče i teme, pokušavam da ispravim krive Drine, pišem i pričam o stvarima o kojima drugi ćute ili pričaju samo u kafani i jednostavno me umor stigao. Znate ono, svi te tapšu po ramenu, bravo, nek si im rekao, sve si u pravu ali javno niko ne želi da se zamjera.

Davno sam napisao napisao postove o problemima koji postoje zbog lošeg stanja u postojećem PR društvu u BIH gdje od konkretnih aktivnosti imamo samo podijeljene funkcije koje trebaju da ušminakaju nečiji CV. To su oni “paraderi funkcioneri” kao i u svi drugim oblastima. Taj post je napisan prije nekih 10 – 11 mjeseci i sada skuplja prašinu. Neki se toj prašini trebaju radovati.

Post o korumpiranosti međunarodnih organizacija u Sarajevu kada su u pitanju procedure i nabavke usluga marketinga, PR-a, istrazivanja, dizajna, monitoringa i analiza takođe skuplja prašinu. Tek registrovane firme dobijaju poslove na tenderima za koje ne ispunjavaju minimalne uslove ili poslove dobijaju firme koje su osnovale bivše kolege pa imaju insajderske informacije o nabavkima, budžetima i svemu ostalom. Taj post stoji vec 11 mjeseci a prije 3 mjeseca sam ga doradio novim iskustvima. Za njih u BIH zakoni ne važe.

Prašinu skuplja i post o tome kako srpske, hrvatske i slovenačke PR agencije rade ilegalno na tržištu BiH iako nijedna agencija iz BiH ne bi smjela ni pomisliti da tako nešto radi u njihovim državama. Najsmješnije je kada pošalju saopštenje za javnost za firmu u BiH sa kontakt agencijskim brojevima iz Ljubljane, Zagreba ili Beograda.

Čekaju i 2 posta o prevarama jedne od najvećih srpskih PR agencija koje nas je izvarala na 2 projekta i prekršila sve etičke i profesionalne kodekse. To su kejsovi bez presedana koje redovno pričam na predavanjima kada želim objasniti kako PR profesionalci mogu biti “neprofesionalni” preko svih granica.

Post o tome kako agencija može izgubiti važan i vrijedan ugovor zbog toga što neki direktor izigrava Kazanovu pa se uplete u nedozvoljen odnos s Klijentovom PR menadžerkom i ošteti firmu za 25 000 EUR takođe ceka.
Post pod nazivom “Twitterevanđelisti” je jedan od rijetkih davno napisanih koji ću uskoro objaviti.

U jednom trenutku sam osjetio umor od otvaranja životnih tema za profesiju i prebacio sam fokus na prioritetne poslovne aktivnosti. Proactive 2011 i vrhunska predavanja a posebno predavanje Roberta Ličena me učvrstilo u namjeri da reorganizujem agenciju i da u periodu od 1.juna 2011 do 1.januara 2012. ne treba da otvaram druge frontove niti da mislim o manje bitnim stvarima. Posebno jer na taj način gubim inspiraciju za mnogo važnije stvari.

Prestao sam davati izjave ili intervjue za medije, prestao sam razmišljati o nebitnim stvarima i fokusirao se isključivo na važne poslovne aktivnosti. Uradio sam dodatne analize agencijskih snaga i slabosti, redefinisao poslovnu politiku, te ugasio ili pokrenuo neke sektore.

Kada su ljudi u pitanju koristim opet staro pravilo “vjerujem samo djelima a ne riječima”.

Mogu sada slobodno reći da sam nakon samo 5 mjeseci zajedno sa svojim najbližim saradnicima uspio postići sve zacrtane ciljeve.

Reorganizacija agencije, optimizacija radnih mjesta, smanjenje fiksnih troškova, povećanje obima posla i broja Klijenata, povećanje kvaliteta usluga i osmišljavanje novih projekata. Sve smo uspjeli jer smo znali i vjerovali da možemo.

Protekla 3 mjeseca smo mnogo radili i putovali i bilo je malo vremena za pisanje postova.
Posebno jer sam i ja zaboravio da blogpost ne mora biti uvijek biti neka ozbiljna analiza ili stručna tema nego da to može biti i kratak komentar na neku dnevnu temu jer internet svakako traži kratke forme.

Sad je vrijeme za ponovno aktiviranje na Prime blogu koji će uskoro biti i redizajniran i nadam se i dalje imati vašu pažnju.

Pred nama je 12 burnih kriznih poslovnih ali i političkih mjeseci jer su u svim zemljama regije i neki izbori ( Slovenija, Hrvatska, Srbija i na kraju lokalni izbori u BiH).
Zato će od ponedeljka sa nama često biti i naši gosti blogeri iz regije i BiH koji će pisati o raznim temama.
Postovi naših prijatelja Krunoslava Vidića i Hane Kazazović su već pristigli i bice ubrzo objavljeni.

Hvala svima na razumijevanju i podršci.

(0) Comments
  1. Dobro nam se vratio!

    I ne posustaj, ni na jednom planu.

    Dobro si prioritizovao, sada samo napred!

  2. […] Zašto neko vrijeme nisam pisao blog? by Članci Dugujem ovo objašnjenje i izvinjenje onima koji su pročitali nekoliko mojih postova na Prime blogu. Prvobitna ideja je bila da pišemo i o temema koje se ne odnose samo na stručne tekstove nego i o temema koje se tiču stanja u PR profesiji, pojavama u društvu i privredi. [Pročitaj više] […]

Leave a Reply