Zašto (smo napravili) Mali vodič za zelene kancelarije

zelene-kancelarije

Zašto (smo napravili) Mali vodič za zelene kancelarije

Prime Communications godinama daje podršku društveno odgovornim aktivnostima, kako jačanjem kapaciteta pojedinih organizacija civilnog društva, tako i ličnim doprinosom naših zaposlenih u profesionalnoj pomoći kampanjama podizanja javne svijesti.

Sa željom da podržimo sve one koji žele da u svojim radnim prostorijama smanje negativan efekat na životnu sredinu i da uštede materijalne resurse svojim organizacijama, pripremili smo vodič sa nekoliko savjeta i preporuka za put do zelenih kancelarija.

Već nam je svima manje više poznato da ljudske aktivnosti utiču na globalne promjene u životnoj sredini. Ovo više nije nikakva pretpostavka, već činjenica. Postalo nam je jasno da smo svi odgovorni, pa nam preostaje da, ukoliko želimo, smanjimo negativan uticaj na životnu sredinu. I tako se unazad nekoliko godina krenulo sa preporukama i savjetima kako svako od nas, malim promjenama, ne remeteći ikakav komfor, pravi promjene u svakodnevnom ponašanju.
Ovo nisu nikakve zakonske obaveze, nego moralne i došlo je vrijeme da testiramo našu svijest. Da li želimo i da li smo spremni da činimo promjene?

Kako čuvamo prirodne resurse, tako čuvamo i naše lične, meterijalne resurse. Nije bilo potrebno da neko dođe da nam kaže:„Racionalno koristite električnu energiju, smanjićete emisiju CO2 u atmosferi“, kad smo mi, i prije priče o klimatskim promjenama, gasili uređaje kad ih ne koristimo, da računi za električnu energiju ne izvrše masakr na naš novčanik.

E sad, kako kod kuće, tako i u kancelariji. Sve što radimo kući, ili bolje, što ne bismo radili ni u svojoj kući, nema potrebe ni da radimo u svojim radnim prostorijama. Posmatrajmo kancelariju isto kao svoj dom, jer, htjeli ili ne, tu provodimo većinu svog dana.Manji računi za električnu energiju, smanjena potrošnja kancelarijskog papira, tonera za štampač, itd. smanjuju ukupni mjesečni novčani izdatak svake organizacije, što na kraju godine može biti poklon za sve zaposlene.

Htjela bih još malo da se osvrnem na racionalno korištenje resursa. Racionalno koristiti resurse ne znači štediti i odricati se nečeg što nam obezbjeđuje komfor, nego pametno upravljati resursima. Naime, ako termostat na radijatoru stavimo na temperaturu koja nam je ugodna za boravak, ne uskraćujemo si uživanje u toploj prostoriji, jer nije potrebno držati maksimalnu temperaturu i pri tome širom otvoren prozor, zar ne?! Ako nam svjetlo u nekoj prostoriji nije više potrebno, mi gajednostavno ugasimo, nećemo polomiti vrat u mraku, jer u toj prostoriji više ne boravimo. A kome još trebaju slavine iz kojih nekontrolisano teče voda…

Nadamo se da će mali savjeti koje smo dali u našem Vodičupomoći i Vama da dođetedo svoje Zelene kancelarije.

Neka dobre navike postanu pozitivna praksa!

Leave a Reply